Παρακολουθήστε την ζωντανή μετάδοση του ABC

Ξεκίνησε η τρίτη ημέρα της απολογίας του Όσκαρ Πιστόριους στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χθεσινό σκέλος της απολογίας ήταν από τα πιο καθοριστικά για να σχηματίσουν οι ένορκοι μία πιο πλήρη εικόνα των ισχυρισμών του παραολυμπιονίκη, καθώς ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε την σύντροφό του, Ρίβα Στίνκαμπ, όμως επέμεινα πως την πέρασε κατά λάθος για διαρρήκτη πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

Πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως η εκδοχή του Πιστόριους έχει αρκετές τρύπες και θέτουν διάφορα εύλογα ερωτήματα. Γιατί εφόσον φώναξε δυνατά για τους «διαρρήκτες» η Ρίβα δεν του απάντησε ότι είναι αυτή μέσα στο μπάνιο και να μην ανησυχεί;

Σήμερα θα συνεχιστεί η απολογία του Πιστόριους φτάνοντας προς το τέλος της περιγραφής του τραγικού περιστατικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το χρονικό της σημερινής απολογίας

– Έβαλε το κεφάλι της στον αριστερό του ώμο και προσπάθησε να την σηκώσει αλλά δεν τα κατάφερε. Υπήρχαν αίματα παντού.

– Κάλεσε αμέσως τις πρώτες βοήθειες και μία οικογένεια από την γειτονιά, τους Σάντερς.

– Όταν την πήρε στην αγκαλιά του η Ρίβα ήταν ήδη νεκρή. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να την σώσει.

– Αμέσως μετά έκατσε μουδιασμένος στο ντουλάπι ακριβώς απέναντι από το πλυντήριο. Δεν μπορούσε να κοιτάζει την Στίνκαμπ και το αποτρόπαιο θέαμα. Όταν εμφανίστηκε η αστυνομία, πήγε στο γκαράζ όπως του ζητήθηκε από τον φωτογράφο της υπηρεσίας για να βγάλει τα ρούχα του. Παρέμεινε εκεί αρκετές ώρες υπό αστυνομική εποπτεία. Αργότερα του ανακοίνωσαν ότι συλλαμβάνετε.

– Στην συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά στην χρήση που έκανε στο ρόπαλο του κρίκετ ενώ έγινε επίδειξη του πως το χρησιμοποίησε για να χτυπήσει και να ανοίξει την πόρτα.

– Η απολογία μεταφέρεται στους γείτονες και στις κραυγές ή στους θορύβους που μπορεί να άκουσαν. Ο Πιστόριους ξεσπά σε λυγμούς φωνάζοντας: «Δεν σκόπευα να σκοτώσω την Ρίβα ή οποιονδήποτε άλλον».

– Ακολούθησε ολιγόλεπτο διάλειμμα λόγω μίας σχετικής αναστάτωσης.

– O λόγος δίνεται στον εισαγγελέα, Τζέρι Νελ, που έχει την φήμη του αυστηρού και σκληρού λειτουργού. Αυτός απευθύνει τον λόγο στον Πιστόριους: «Έχεις επίγνωση του ότι είσαι ένα πολύ αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε παγκόσμιο επίπεδο και ένα εθνικό σύμβολο για τη Ν. Αφρική; Αυτό εδώ δεν παίζει κανένα ρόλο, μπροστά στην δικαιοσύνη. Δεν θα κρύψεις τίποτα από αυτή την αίθουσα».

– Ο Πιστόριους απαντά εμφανώς σε σύγχυση: «Είμαι άνθρωπος. Έχω κάνει λάθη και έχω αμαρτάνει. Όμως, είμαι χριστιανός και ξέρω ότι ο Κύριος ήρθε στη Γη για να σώσει τους αμαρτωλούς».

– Εισαγγελέας Νελ: «Ως χριστιανός, λοιπόν, δεν θα πεις ψέματα. Και επίσης, έκανες λάθος; Τι λάθος; Σκότωσες έναν άνθρωπο, αυτό έκανες. Σκότωσες την Ρίβα Στίνκαμπ. Δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη για αυτό;».

– Ακολουθεί σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ εισαγγελέα και υπεράσπισης για το αν θα προβληθεί ή όχι ένα βίντεο. Το δικαστήριο διακόπτει την συνεδρίαση για τις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις.

– Το διάλειμμα παρατείνεται καθώς η υπεράσπιση ζήτησε να παρακολουθήσει σε κλειστή ιδιωτική προβολή το επίμαχο βίντεο πριν επανέλθει στην αίθουσα.

Ακολουθεί ρεπορτάζ του Sky News που περιλαμβάνει αποσπάσματα από το επίμαχο βίντεο

– Τελικά, το βίντεο παρουσιάζεται ενώπιον όλων με την υπεράσπιση να κάνει δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα τονίζοντας ότι θα έπρεπε να υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση.

– Ο εισαγγελέας επικαλείται διάφορες ατάκες του Πιστόριους από το στιγμιότυπο του βίντεο, ο Πιστόριους τις αρνείται.

– Ο εισαγγελέας εμφανίζει ξαφνικά στον προτζέκτορα φωτογραφία με το κεφάλι της νεκρής Στίνκαμπ. Ο Πιστόριους ξεσπά ξανά σε λυγμούς, φωνές από την πλευρά της οικογένειας της Ολλανδής. Δεν είχε προειδοποιηθεί η μητέρα της.

– Νέα διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

– Οι ανταποκριτές υπογραμμίζουν τους δύο αιφνιδιασμούς στους οποίους επέλεξε να προβεί ο εισαγγελέας Νελ αναφέροντας ότι μάλλον παρατράβηξε το σχοινί.

– Η μητέρα της Στίνκαμπ δήλωσε πως η αποκάλυψη της αποτρόπαιας φωτογραφίας σε κοινή θέα ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή, όμως κατανοεί την χρησιμότητα της κίνησης αυτής.

– Η οικογένεια του Πιστόριους δηλώνει εξοργισμένη με την εμφάνιση της φωτογραφίας. Την θεωρεί βάναυση και απρόκλητη επίκληση στο συναίσθημα.

– Συνεχίζεται η απολογία. Ο εισαγγελέας επιστρέφει στο βίντεο και τονίζει δύο σημεία: α) Ότι διασκέδαζε με φίλους του πυροβολώντας και ήταν όλο τόσο οργανωμένο που είχαν στημένες κάμερες για να το καταγράψουν ως αρχειακό υλικό (σ.σ: το παραδέχεται ο Πιστόριους) και β) Πυροβολούσαν καρπούζια για να δουν πως θα ήταν αν πυροβολούσαν ανθρώπινα κεφάλια (σ.σ: το αρνείται ο Πιστόριους).

– Υπάρχει έκδηλη ένταση μεταξύ Νελ και Πιστόριους. Ο κατηγορούμενος δεν τον κοιτάζει ευθέως, αντιθέτως κρατά το βλέμμα συνεχώς στραμμένο προς τον δικαστή.

– Ο Πιστόριους επιτίθεται στον εισαγγελέα Νελ τονίζοντας ότι έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή την ίδια εκδοχή της ιστορίας ενώ εκείνος έχει κάνει αλλαγές πολλές φορές.

– Ο εισαγγελέας ρωτά τον Πιστόριους που βρισκόταν την ώρα που άκουσα τον θόρυβο στο μπάνιο. Ο Πιστόριους απαντά ότι βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα, ο Νελ υποστηρίζει ότι ήταν στο μπαλκόνι.

– Διακοπή για γεύμα.

Διαβάστε επίσης: Δακρύβρεχτη απολογία

Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης