Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος έδωσε την Τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από κοινού στον ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού φλαμανδικού κόμματος Κρις Πέτερς και τον πρόεδρο των γαλλόφωνων Φιλελεύθερων Σαρλ Μισέλ.

Ο σχηματισμός ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, κατέστη δυνατός μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το πρωί σήμερα μεταξύ της εθνικιστικής Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA), των Χριστιανοδημοκρατών του CD&V και των Φιλελεύθερων του Open VLD για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη επαρχία του Βελγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή των Φιλελεύθερων στη φλαμανδική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό ενός συνασπισμού, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τους γαλλόφωνους Φιλελεύθερους του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος (MR).

Ο συνασπισμός αυτός θα διαθέτει μεν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όμως θα στηρίζεται μόνο από το ένα τρίτο των γαλλόφωνων βουλευτών, γεγονός που θα τον καθιστά ενδεχομένως ασταθή.

Το γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που πλειοψηφεί στη Βαλονία, θα περάσει στην αντιπολίτευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης