Ο στρατός της Βενεζουέλας ολοκλήρωσε το Σάββατο τις διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις που διέταξε ο Νίκολας Μαδούρο, σε μια ξεκάθαρη κίνηση στήριξης του προέδρου της χώρας ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη πολιτική κρίση από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Η αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μαδούρο έχει ενταθεί αφότου η αντιπολίτευση συγκέντρωσε 1,8 εκατομμύριο υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του 2016

«Οι ΗΠΑ ονειρεύονται να διαιρέσουν τον στρατό της χώρας» είπε ο Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 520.000 στρατιώτες και μονάδες της πολιτοφυλακής, έγιναν για «να προετοιμάσουν τη χώρα ενάντια σε εξωτερική απειλή».
Η πετρελαιοεξαγωγική χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με οικονομική και πολιτική κρίση. Το 2015 επλήγη από πληθωρισμό ύψους 180,9%, από τους υψηλότερους στον κόσμο, και από την υποχώρηση κατά 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μαδούρο έχει ενταθεί αφότου η αντιπολίτευση συγκέντρωσε 1,8 εκατομμύριο υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του 2016, αξιώνοντας την καθαίρεση του Μαδούρο, για να αποφευχθεί, όπως υποστηρίζει, η επιδείνωση της βαθιάς ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Πάραυτα, την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Αριστόμπουλο Ιστούρις διαβεβαίωσε πως δεν θα διεξαχθεί κανένα δημοψήφισμα για την αποπομπή του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, ο Μαδούρο παρέτεινε πρόσφατα για τρεις μήνες την κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης