Συναγερμός σήμανε στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της ισπανικής αστυνομίας, έπειτα από τον εντοπισμό φορτίου με ανανάδες το οποίο περιείχε κρυμμένα 200 κιλά κοκαΐνη. Το πλοίο που μετέφερε τα ναρκωτικά ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική και έφτασε στην Ισπανία πρόσφατα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δίωξη Ναρκωτικών εντόπισε συνολικά 10 κοντέινερ με ανανάδες που ήταν «γεμισμένοι» με την εν λόγω ναρκωτική ουσία, φορτία που έφτασαν στο νότιο λιμάνι της Algeciras, ενός εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένωνΌπως αποκαλύφθηκε την Κυριακή, η Δίωξη Ναρκωτικών εντόπισε συνολικά 10 κοντέινερ με ανανάδες που ήταν «γεμισμένοι» με την εν λόγω ναρκωτική ουσία, φορτία που έφθασαν στο νότιο λιμάνι της Algeciras, ενός εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών, «ανάμεσα σε χιλιάδες φρέσκους ανανάδες εντός των κοντέινερ οι αστυνομικοί βρήκαν φρούτα, ο καρπός των οποίων είχε αφαιρεθεί και τα οποία ήταν γεμισμένα με ναρκωτικά. Η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη κάτω από κίτρινο κερί, το οποίο τοποθετήθηκε μέσα από τη φλούδα, έτσι ώστε να μοιάζει με τον καρπό». Προς το παρόν άγνωστη παραμένει η χώρα προέλευσης των κοντέινερ, ωστόσο οι παραλήπτες ήταν δύο εταιρείες, μία στη Μαδρίτη και μία στο Sant Quirze del Valles, κοντά στη Βαρκελώνη. Οι ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών φέρονται να έχουν ισπανική και κολομβιανή καταγωγή.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για την υπόθεση αναμένεται να υπάρξει μπαράζ συλλήψεων, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στο ίδιο ισπανικό λιμάνι είχαν εντοπιστεί 2,5 τόνοι κοκαΐνη εντός ενός πλοίου με φορτίο ανανάδων, το οποίο είχε προέλευση την Κόστα Ρίκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στενοί δεσμοί της Ισπανίας με χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταστήσει την ευρωπαϊκή χώρα ως μεγάλο δέκτη φορτίων με ναρκωτικά τα οποία διακινούνται λαθραία στην Ευρώπη μέσω του Ατλαντικού.
Οι έμποροι ναρκωτικών συχνά εφευρίσκουν πρωτόγνωρες μεθόδους προκειμένου να «περάσουν» τις ναρκωτικές ουσίες χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Τα τελευταία χρόνια, αστυνομικοί έχουν εντοπίσει κοκαΐνη σε εμφυτεύματα σιλικόνης, σε περούκες, σε σετ πιάτων. Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις οι έμποροι περνούν ναρκωτικά με τη μέθοδο της κατάποσης. Τη διετία 2011-12 τον γύρο του κόσμου είχαν κάνει οι εικόνες με τα μίνι υποβρύχια που είχαν εντοπιστεί μέσα στη ζούγκλα από τις Αρχές της Κολομβίας. Τα υποβρύχια αυτά χρησιμοποιούνταν από τα καρτέλ ναρκωτικών για τη μεταφορά τεραστίων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην κεντρική και από εκεί στις ακτές της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα Μπισσάου).

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης