Όπως αποδεικνύεται, η επιθυμία των ανθρώπων να δημιουργήσουν μηχανές που τους μοιάζουν υπήρχε προ πολλού. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα ρομπότ το οποίο είχε κατασκευασθεί πριν από 240 ολόκληρα χρόνια!

Το ανθρωπόμορφο ρομπότ, το οποίο ίσως αποτελεί το πρώτο που δημιουργήθηκε στην ιστορία, δεν μοιάζει βέβαια με αυτά που παρακολουθούμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και δεν εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για ένα μικρό πορσελάνινο αγόρι με μπούκλες, το οποίο φορά έναν κόκκινο μεταξένιο μανδύα και κρατά πένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εύσημα για το πρώτο, πιθανώς, ρομπότ στην ανθρωπότητα τα παίρνει ο Ελβετός ωρολογοποιός Pierre Jaquet-Droz. Ο σκοπός της δημιουργίας του, σύμφωνα με τον καθηγητή Simon Schaffer, ήταν «να εκμηχανισθεί ο λόγος και να αυτοματοποιηθεί το συναίσθημα».

Αν και το εξωτερικό περίβλημα της μηχανής είναι φτιαγμένο από πορσελάνη, το εσωτερικό του αποτελείται από δεκάδες μικρά γρανάζια και 6.000 διαφορετικά εξαρτήματα, τα οποία έχουν προσαρμοσθεί ειδικά ώστε να χωράνε στον σκελετό του ρομπότ. Όπως σημειώνει ο Schaffer, αυτό μπορούσε να κινείται και να προσποιείται πως γράφει.

Επιμέλεια: Σιαφάκας Ανδρέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης