Εννέα Ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο να παραμερίσει τις ανησυχίες του για την παραβίαση των ιδιωτικών δεδομένων και να εγκρίνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού καταλόγου στοιχείων για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάβαση ακραίων στοιχείων από την Ευρώπη σε εμπόλεμες ζώνες, όπως αυτές της Συρίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες πολιτών τους σπεύδουν να ενταχθούν στις γραμμές των ανταρτών που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κι εκφράζουν φόβους ότι πολλοί από αυτούς –εκπαιδευμένοι πλέον και γαλβανισμένοι από τις μάχες– θα επιστρέψουν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και μέσα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για να εξασφαλίσουμε την παρακολούθηση των προσώπων αυτών, τόσο όταν μεταβαίνουν στη Συρία, όσο και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, αλλά και όταν θα επιστρέφουν στις χώρες τους, θα ήταν η δυνατότητα να διαθέτουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα, που είναι γνωστό ως PNR (Αρχείο Ονομάτων Επιβατών, Passenger Name Record)», τονίζουν στο σχετικό, κοινό τους, αίτημα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ.

Το αίτημα έχει κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και χαίρει της υποστήριξης επίσης της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδία, της Πολωνίας, της Βρετανίας, μολονότι η διαδικασία στο ευρωπαϊκό Σώμα έχει παγώσει.

Ο κατάλογος αυτός «θα επέτρεπε στις αρμόδιες αρχές να εντοπίζουν και να ακολουθούν τις μετακινήσεις προσώπων, προκειμένου να επεμβαίνουν και να εμποδίζουν εκείνους, συχνά νέους και ευάλωτους, που δυνητικά θα έμπαιναν στον πειρασμό να ριψοκινδυνεύσουν τη ζωή τους μεταβαίνοντας σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά επίσης –εάν αυτό κριθεί αναγκαίο– να αποτρέψουν την τέλεση τρομοκρατικών πληγμάτων εντός του ευρωπαϊκού εδάφους, ή να καταπολεμήσουν ορισμένες σοβαρές παραβιάσεις», υπογράμμισαν οι δύο υπουργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι οι δύο χώρες της ΕΕ που επηρεάζονται περισσότερο από την κινητοποίηση «ευρωπαίων ακραίων εξτρεμιστών», ως επί το πλείστον νέων, που αναχωρούν για τα μέτωπα της Συρίας και οι οποίοι ενδεχομένως να «αποτελέσουν απειλή» όταν επιστρέψουν από τις μάχες.

Περίπου 400 με 500 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν μεταβεί στη Συρία (120 μόνον από τη Γαλλία), σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει στους ομολόγους του ο Βαλς κατά τη σύνοδο τους στο Λουξεμβούργο τον Ιούνιο.

Το αρχείο PNR θα περιέχει τους τηλεφωνικούς αριθμούς, τις διευθύνσεις και τις λεπτομέρειες από τη χρήση των πιστωτικών καρτών των επιβατών που εισέρχονται κι εξέρχονται της ΕΕ. Οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν αυτές τις λεπτομέρειες στις κυβερνήσεις.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης