Μάλλον δεν έχουμε ιδέα για τις διαστάσεις που έχει πάρει η οικογενειοκρατία στις Φιλιππίνες μέσα σε ένα πλαίσιο παράλογου νεποτισμού.

Στις διπλές εκλογές για την ανάδειξη γερουσιαστών και δημάρχων που θα διεξαχθούν στις 13 Μαΐου 2013 έχουν από τώρα θέσει υποψηφιότητα δεκάδες πρόσωπα με επώνυμα που έρχονται και επανέρχονται επί δεκαετίες στο προσκήνιο της νομής της εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγάλο «σόι» της ασιατικής χώρας είναι η οικογένεια Ακίνο. Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Μπενίνο Ακίνο ο τρίτος, είναι γιος της πρώην προέδρου Κορασόν Ακίνο, που κυβέρνησε μεταξύ 1986-1992. Ο πατέρας του, Μπενίνο Ακίνο ο νεώτερος, ήταν Γερουσιαστής που δολοφονήθηκε το 1983, ενώ ο παππούς Μπενίνο Ακίνο ο πρεσβύτερος ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση που συνεργάστηκε με τους Ιάπωνες κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το «τζάκι» καλά κρατεί, με τελευταία υποψηφιότητα αυτή του ανιψιού του προέδρου, Μπαμ Ακίνο, ο οποίος στις εκλογές θα «κατεβεί» για πρώτη φορά ως υποψήφιος Γερουσιαστής.

Ωστόσο, οι εκλογές του 2013 σηματοδοτούνται και από την δυναστεία της οικογένειας του αλήστου μνήμης διεφθαρμένου δικτάτορα Φερντινάντο Μάρκος ο οποίος κυβέρνησε για… δύο δεκαετίες. Η 83χρονη Ιμέλντα Μάρκος, χήρα του και διάσημη για την προκλητική συλλογή της με 3.000 ζευγάρια γυναικεία παπούτσια, ευελπιστεί να επανεκλεγεί γερουσιαστής στην επαρχία Ιλόκος Νόρτε, όπου είχε εκλέγει το 2010. Η μεγαλύτερη κόρη της, Μαρία Ιμέλντα ή «Ιμέε», ευελπιστεί, με την σειρά της, να επανεκλεγεί κυβερνήτης στην εν λόγω επαρχία. Το… αυτοτροφοδοτούμενο πολιτικό τζάκι των Μάρκος κλείνει ο γιος της, Φερντινάντο ο νεότερος (ή…«Μπονγκ-μπονγκ», όπως τον αποκαλούν), που είχε διατελέσει κυβερνήτης του Ιλόκος Νόρτε την τετραετία 1983-1986. Αυτός έχει βλέψεις ακόμη και για την προεδρία τις χώρας για τις εκλογές του 2016, αφού δηλαδή ολοκληρώσει πρώτα την εξαετή θητεία του ως Γερουσιαστής, η οποία ξεκίνησε το 2010.

Έτερο πολιτικό σόι είναι οι Εστράντα. Ο 75χρονος πρώην πρόεδρος, Τζόζεφ Εστράντα, επιθυμεί να εκλεγεί δήμαρχος της πρωτεύουσας Μανίλα. Ο πρώην αστέρας κινηματογραφικών ταινιών δράσης έχει ξανακάτσει στο δημαρχιακό θώκο αλλά στην πόλη Σαν Χουάν, μεταξύ 1969-1986. Ο Εστράντα φυλακίστηκε για την υπεξαίρεση 60 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια της τριετούς προεδρικής του θητείας (1998 – 2001) που έληξε με λαϊκή εξέγερση την οποία στήριξε ο στρατός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η διαφθορά στις Φιλιππίνες φαίνεται πως δεν είναι πρόβλημα: πριν από πέντε χρόνια του απονεμήθηκε χάρη και βγήκε από την φυλακή. Τα βήματά του στη δημαρχία του Σαν Χουάν ακολούθησαν αμφότεροι οι γιοι του: αρχικά ο μεγάλος, Τζινγκόι (δήμαρχος μεταξύ 1992-2001) και κατόπιν ο «βενιαμίν», Τζόζεφ Βίκτορ ή «Τζέι Βι», από το 2001 μέχρι το 2010. Ο τελευταίος επιθυμεί, μετά τις εκλογές του 2013, να διεκδικήσει μία θέση στη Γερουσία προκειμένου να συναντήσει τον αδελφό του που βρίσκεται εκεί από το 2004.

«Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, αλλά η δική μας χώρα παραμένει επί της ουσίας μια φεουδαρχική κοινωνία με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια λίγων οικογενειών», σημειώνει η Φιλιππινέζα πολιτική αναλυτής, Μάριτες Βίντουγκ.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης