Η διατήρηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι πιο ριψοκίνδυνη από το να την αφήσουν να φύγει, δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, Hans-Werner Sinn, μιλώντας στο CNBC.

Η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας η οποία έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι η χώρα μπορεί να οδηγείται προς τη χρεοκοπία και την πιθανή έξοδο από το ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά, σύμφωνα με τον Hans-Werner Sinn του Ifo, αυτό θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση για την χώρα, ύστερα από έναν ακόμη γύρο άκαρπων συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Θα έλεγα, τελικά, ότι και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι επίσης επιθυμητή, διότι εάν κάποιος συνοδεύσει αυτή την έξοδο με την βοήθεια από την ευρωπαϊκή κοινότητα, με την υπόσχεση να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει κάποια στιγμή αργότερα, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της η χώρα μέσω υποτίμησης», τόνισε μιλώντας στο CNBC.

Ο Sinn, ο οποίος έχει μιλήσει συχνά υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ότι «ενώ ένα Grexit δεν είναι αναπόφευκτο», θα μπορούσε να προσφέρει στην χώρα μια ευκαιρία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να τονώσει την απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχουν κίνδυνοι εξόδου –υπάρχουν πολλές ευκαιρίες- και υπάρχουν και πολλά ρίσκα από την συνέχιση της τροχιάς που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα μέχρι στιγμής», τόνισε ο Sinn. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι διάδοσης ακόμη κι αν η Ελλάδα έμενε εντός ευρωζώνης.

«Υπάρχει μετάδοση ενός πολιτικού είδους εάν μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, διότι θα σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπακούμε στους κανόνες, ότι τα λεφτά θα είναι πάντα διαθέσιμα εάν κάνεις λάθος και δεν είσαι ανταγωνιστικός. Αλλά δεν πρέπει να συμβεί αυτό», τόνισε.

«Πρέπει να επιτρέψουμε μια χρεοκοπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκαναν οι Αμερικάνοι. Εάν η Καλιφόρνια για παράδειγμα καταρρεύσει, κανένας δεν θα βοηθήσει – η αμερικανική Federal Reserve δεν θα παρέμβει για να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Καλιφόρνια… Χρειαζόμαστε αρχές σαν αυτές στην Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης