Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, με ανακοίνωσή της διατείνεται ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία δεν αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα, ειδικά για τις μεγάλες βιομηχανικές καταναλώσεις.

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε χθες στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ για το κόστος της ενέργειας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας που εμφανίζουν τις τιμές στη χώρα μας χαμηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική βάση σύγκρισης για τους εξής λόγους:
-Η ελληνική αγορά δεν είναι ανοιχτή και δεν επιτρέπονται οι διμερείς συμβάσεις, όπως συμβαίνει στα άλλα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Οι τιμές που αναφέρονται στα άλλα κράτη-μέλη αφορούν την ελεύθερη αγορά και δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των διμερών συμβάσεων και των εισαγωγών που είναι πολύ χαμηλότερες και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλώσεων της βιομηχανίας.

-Τα στοιχεία της Eurostat δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για τη βιομηχανία που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως: συμβάσεις διακοψιμότητας (π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία), ανώτατα όρια χρέωσης για τέλη και φόρους (π.χ. Γερμανία, Γαλλία κ.α.), επιστροφές φόρων και τελών (π.χ. Αυστρία, Γαλλία, κ.α.).

Η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει, τέλος, ότι «είναι ανησυχητικό ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται και πάλι στο προσκήνιο σε μια κρίσιμη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχει κατ’ επανάληψη εξηγηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, τρόικα κ.λπ.) ότι ούτε πλήρη είναι ούτε αντιπροσωπευτικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης