Οι ισπανικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από μια άμεση ανακεφαλαιοποίησή τους από τον μελλοντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) πριν από το 2013, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου κατέληξε κυρίως στην απόφαση, να επιτραπεί στον ΕΜΣ η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η άμεση αυτή ανακεφαλαιοποίηση θα μπορέσει να γίνει μόνον όταν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός τραπεζικής επίβλεψης σε επίπεδο ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πορίσματα της συνόδου κορυφής. Επομένως αυτός ο μηχανισμός «δεν θα έχει λάβει συγκεκριμένο σχήμα πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2013», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Τώρα όσον αφορά τον ΕΜΣ, ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Εν αναμονή αυτού, οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ισπανία θα πρέπει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να χορηγήσει αυτός δάνειο στον Frob, το ισπανικό ταμείο βοήθειας του τραπεζικού τομέα, που είναι δημόσιος οργανισμός.

Σε μια δεύτερη φάση, μόλις λειτουργήσει ο ΕΜΣ, αυτός θα αναλάβει τη χορήγηση της βοήθειας, αλλά πάντα υπό τη μορφή δανείου στο ισπανικό κράτος, μέσω του Frob.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να μην υπάρχει αντίκτυπος στα οικονομικά της χώρας από αυτήν τη βοήθεια, θα πρέπει ο ΕΜΣ να μπορεί να δανείσει απευθείας τις τράπεζες, σε μια τρίτη φάση της διαδικασίας.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης