Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup, με την επίσημη έγκριση των 34,4 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης να ορίζεται για τις 13 Δεκεμβρίου. Η εκταμίευση των εναπομενόντων 9,3 δισ. ευρώ θα γίνει σε τρεις δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου άγγιξε το επίπεδο του 1,3000, αν και φαίνεται ότι συναντά εμπόδια -προς το παρόν- προς μια κίνηση πάνω από αυτό. Ώθηση έλαβαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα, ενώ μικρά κέρδη αποκόμισαν και οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία για την Ελλάδα προβλέπει:

• Σχέδιο μείωσης του χρέους της Ελλάδας στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και κάτω από το 110% έως το 2022. Το ΔΝΤ ζητούσε μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2020.

• Μείωση στα επιτόκια των δανείων κατά 100 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Επέκταση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια και αναβολή των πληρωμών για τόκους στα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια.

• Δέσμευση από τα κράτη-μέλη να περάσουν σε ειδικό λογαριασμό τα έσοδα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το οικονομικό έτος 2013. Εξαιρούνται οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις, έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του Marc Carney της Τράπεζας του Καναδά στο «τιμόνι» της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) όταν λήξει η θητεία του νυν επικεφαλής Mervyn King, τον Ιούλιο του 2013. Ο Carney έχει εργαστεί στην Goldman Sachs και είναι ο πρώτος μη Βρετανός που θα αναλάβει τα ηνία της BoE στην ιστορία της. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Carney κατάφερε να αυξήσει τις αντοχές της οικονομίας του Καναδά: καμία τράπεζα δεν χρειάστηκε βοήθεια, ενώ η οικονομία κάλυψε όλες τις θέσεις εργασίας που είχε χάσει στην κρίση.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης