Αυξήσεις επιβαρύνσεων σε όσους φορολογούμενους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης και μονοκατοικίες μικρής αξίας, αγροτεμάχια και αυθαίρετα κτίσματα και λοιπές εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, κατοικίες, λοιπά κτίσματα που είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, στο οποίο κατέληξαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της τρόικας, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Ελεύθερος Τύπος».

Στον αντίποδα, για όσους φορολογουμένους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, αλλά και για μεγαλοϊδιοκτήτες με βίλες ή άλλου είδους ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι φοροφλογικές επιβαρύνσεις θα μειωθούν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμφώνησε με την τρόικα στη συνδιαμόρφωση του τελικού σχεδίου για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, το οποίοπροβλέπει:

1. Κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2014 του «χαρατσιού» το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.
2. Κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2014 του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβαρύνει όλους τους φορολογουμένους που κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
3. Επιβολή από την 1η Ιανουαρίου του 2014 του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι κ.α.).
Με τον νέο φόρο θα επιβαρύνονται δηλαδή:
– όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτήρια επαγγελματικής στέγης
– τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσονται
– οι αγροί, τα αγροτεμάχια, οι βοσκότοποι και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης