Την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης της ανεργίας, τη συνεχιζόμενη πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών, τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς αυτοκινήτων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τον τουρισμό, επισημαίνουν στο εβδομαδιαίο δελτίο τους «7 ημέρες ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» οι αναλυτές της Eurobank Research.

Αναλυτικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ττο ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 26,03% για το μήνα Δεκέμβριο (2014). Η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης, των ανέργων, του εργατικού δυναμικού και του μη ενεργού πληθυσμού ήταν της τάξης των 17,97, -76,05, -58,08 και 0,25 χιλ. ατόμων αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014, η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας επιβραδύνθηκε.

Η μείωση του αριθμού των ανέργων που παρατηρούμε στα στοιχεία δεν συνοδεύεται και από αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον, η συνεπακόλουθη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού δεν συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού (πιθανή εκροή πληθυσμού προς το εξωτερικό). Συνεπώς, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγουμε από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων (χρονολογικών σειρών) είναι ότι η παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας σταδιακά φθίνει. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πολύ υψηλό ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, τότε η φθίνουσα τάση ενισχύεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τα 3/4 των ανέργων βρίσκονται σε καθεστώς αναζήτησης εργασίας για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για το μήνα Φεβρουάριο (2015) ήταν της τάξης του -1,91%. Η αντίστοιχη μεταβολή για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εθνικό ΔΤΚ) ήταν της τάξης του -2,16%.

Αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων το Δ΄ τρίμηνο του 2014.

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης αυξήθηκε κατά 13,7% το 2914 σε σχέση με το 2013, σημειώνοντας τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το 2002.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης