Φήμες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν για ακόμα μία φορά η Τράπεζα της Κίνας να προχωρά στη μείωση των ελάχιστων απαιτούμενων αποθεματικών των τραπεζών τροφοδότησαν, κατά την έναρξη της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών, ανοδική αντίδραση στα νομίσματα ρίσκου (ευρώ, στερλίνα, commodity currencies έναντι του δολαρίου).

Το ευρώ σκαρφάλωσε μια ανάσα από τα 1,3300 δολάρια, η στερλίνα ξεπέρασε το 1,5900, το δολάριο Αυστραλίας προσέγγισε το 1,0450 και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έφτασε το 0,8165 έναντι του δολαρίου Η.Π.Α.. Ωστόσο, η αντίδραση αυτή εξασθένισε και τα περισσότερα νομίσματα σταθεροποιήθηκαν κάτω από τα ημερήσια υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τόνωση του ρίσκου, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, στήριξε και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, με τον αντίστοιχο δείκτη να ενισχύεται τον Φεβρουάριο στις 96 μονάδες, πάνω από τις εκτιμήσεις.

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων αναμένονται στην πορεία της ημέρας οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις Η.Π.Α. με μικρή επιρροή και επομένως, εν απουσία άλλων προγραμματισμένων ανακοινώσεων, μόνο μια επιβεβαίωση της παραπάνω φήμης θα μπορούσε να επανατροφοδοτήσει την άνοδο και να αλλάξει τα δεδομένα στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Η SNB σήμερα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να υπερασπιστεί σθεναρά το όριο σύνδεσης στο ευρώ-φράγκο στο 1,2000, δηλώνοντας έτοιμη για τη λήψη νέων μέτρων, αν αυτό χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις Η.Π.Α., ο Bullard της Fed προειδοποίησε ότι η βελτίωση των αμερικανικών οικονομικών στοιχείων ίσως φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, απορρίπτοντας το σενάριο ενός QE3.

Ο Bullard δεν ψηφίζει στη Fed, ωστόσο φαίνεται ότι ολοένα και περισσότερα μέλη της ομοσπονδιακής τράπεζας «φλερτάρουν» με την ιδέα μιας αύξησης των επιτοκίων, ακόμα κι αν -προς το παρόν- αποτελούν τη μειοψηφία.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης