H ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και θα μειώσει ακόμα χαμηλότερα τα επιτόκια στηρίζει την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει χαμηλό πληθωρισμό αλλά όχι αποπληθωρισμό, εκτιμά η Fitch.

H βούληση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις συνθήκες της νομισματικής πολιτικής για να κρατήσει υπό έλεγχο τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ένας από τους λόγους που η ευρωζώνη θα αποφύγει τον αποπληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% και ανέφερε ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα επεκταθεί ως τον Μάρτιο του 2017 και για περισσότερο αν κριθεί αναγκαίο για να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στο 2%.

Ο αντίκτυπος από τα μέτρα αυτά θα εξαρτηθεί εν μέρει από την αντίδραση των αγορών, σημειώνει η Fitch. Η ανακοίνωση της Πέμπτης δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των αγορές για πιο επιθετικά μέτρα, πιέζοντας το ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.

Ωστόσο, τονίζει o oίκος αξιολόγησης, η ανακοίνωση της Πέμπτης ήταν μια εύλογη απάντηση στις πιέσεις που άσκησαν στον πληθωρισμό το δεύτερο εξάμηνο του 2015 οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια και οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές. Η επέκταση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα προσθέσει επιπλέον 360 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Η δέσμευση για επανεπένδυση των εσόδων που προκύπτουν από τις αγορές μπορεί να παρατείνει ακόμα περισσότερο την διάρκεια του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch εκτιμά πως ο αποπληθωρισμός θα αποφευχθεί και επειδή το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύσσεται και οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης