Ήσυχο είναι σήμερα το ευρωπαϊκό οικονομικό ημερολόγιο και οι προβολείς στρέφονται στην κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. Οι αναλυτές θα «μετρήσουν» τις δηλώσεις του Μπερνάνκι σε σχέση με την αισιόδοξη εικόνα που πρόβαλλαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Ιανουαρίου.

Αν και ο Μπερνάνκι είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία επισημαίνοντας το πόσο εύθραυστη είναι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ, οι σκέψεις του γύρω από μια κλιμάκωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και γύρω από την άποψη της Fed για την ισορροπία κόστους/οφέλους από μία πρόσθετη ποσοτική χαλάρωση (QE) αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα προγράμματα στήριξης παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης αν οι προοπτικές του πληθωρισμού δείχνουν αύξηση, ενδεχομένως να επιβαρύνουν την επενδυτική διάθεση ανάληψης ρίσκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα το γιεν, αλλά και το δολάριο εν μέσω διάλυσης των προσδοκιών. Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου θα αποτυπωθεί στην ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιεν, το οποίο αν και φαίνεται μπερδεμένο, δεδομένης της συσχέτισής του με τον δείκτη S&P 500 θα ήταν λογική μια υποχώρησή του.

Το γιεν διόρθωσε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, αξιολογώντας την ραγδαία άνοδό του το τελευταίο 24ωρο. Το γιεν ενισχύθηκε κατά 2,9% κατά μέσο όρο έναντι των βασικών νομισμάτων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάστημα σχεδόν τριών ετών, με τη στήριξη της ολοένα και επιταχυνόμενης αποστροφής ρίσκου.

Αντίστοιχα, υπό πίεση βρέθηκε και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας μετά την έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας που θέλει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη 2ετία να υποχωρούν στο 2,2% το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα δεκαετίας. Η ανακοίνωση αυτή μείωσε τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων, δείχνοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης