Ενώπιον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπογράφεται στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Πρόκειται για έναν αγωγό που θα μεταφέρει το προϊόν από τα κοιτάσματα της Κασπίας, Σαχ Ντενίζ (η θάλασσα του βασιλιά) που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν έως το Ταράντο της Ιταλίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και στη συνέχεια με υποθαλάσσιο αγωγό μέχρι την Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


H διαδρομή του TAP από την Ελλάδα


Η διαδρομή του υποθαλάσσιου αγωγού από την Αλβανία στην Ιταλία

Η κατασκευή του αγωγού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ανακοίνωση για τη συμφωνία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του προ ημερών με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, Έλμαρ Μαμαντιάροφ, στο Μόναχο. Η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα του αγωγού, με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στην τελετή της υπογραφής θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από σχετική πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Αβραμόπουλος στον Αζέρο ομόλογό του.

«Πυρετός» πριν από τις υπογραφές

Στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Νωρίτερα, στις 09.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Λουσίντα Κρέιτον.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης