Η ιταλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα τον Δεκέμβριο, πλήττοντας τις ελπίδες ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει ισχυρά από την μακροβιότερη μεταπολεμικά ύφεση.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας υποχώρησε 0,7% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (προσαρμοσμένα σε εργάσιμες ημέρες), ανακοίνωσε η Istat. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4%. Σε μη προσαρμοσμένους όρους η ιταλική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά υποχώρησε 3% για το σύνολο του 2013 σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την Istat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση του Δεκεμβρίου σημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας αυξήθηκε 0,7% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την Istat. Αυτό υποδηλώνει ότι το ιταλικό ΑΕΠ πιθανώς διευρύνθηκε στο δ΄ τρίμηνο, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως η κυβέρνηση ότι θα συμβεί, αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Η παραγωγή υποχώρησε σε όλους τους κλάδους εκτός αυτού των ενδιάμεσων αγαθών, ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,1% σε σχέση με το Νοέμβριο. Η παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών υποχώρησε 2,5%, καταναλωτικών αγαθών κατά 0,4% και η ενεργειακή παραγωγή σημείωσε πτώση 0,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης για την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών το Δεκέμβριο, διαμορφώθηκε στις 91,4 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με την Istat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απώλειες της παραγωγής από το 2012 ήταν ισχυρότερες στην παραγωγή εργαλειομηχανών και μεταξύ των κατασκευαστριών ειδών ρουχισμού και δερμάτινων αγαθών, δύο κλάδοι στους οποίους η Ιταλία είναι παραδοσιακά ισχυρή. Αντίθετα, ο φαρμακευτικός κλάδος, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται σε ξένα χέρια, κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με την Istat.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης