Ο πληθωρισμός στην Κίνα υποχώρησε τον Ιούνιο περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, υποδηλώνοντας μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και σηματοδοτώντας την πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξής της από την κυβέρνηση της χώρας.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού (του δείκτη τιμών καταναλωτή) υποχώρησε στο 2,2% – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 29 μηνών – από 3% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Κίνας, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,6% – μία μείωση που ήταν διπλάσια της αναμενόμενης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τάση χαλάρωσης ήταν ακόμη πιο έντονη όσον αφορά στις τιμές παραγωγού (των εργοστασίων), καθώς αυτές μειώθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μείωση των τιμών των εργοστασίων.

«Τα στοιχεία των τιμών παραγωγού του Ιουνίου επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία συνέχισε να επιβραδύνεται, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ήταν ευχάριστα τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας» δήλωσε αναλυτής κινεζικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης