Εκτός τραπεζικού συστήματος θα βρεθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι – ή το 20% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων – μέσα στην επόμενη τριετία. Με προγράμματα εθελουσίας εξόδου αλλά και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν το προσωπικό τους.

Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή ή ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, προγράμματα εθελουσίας για περίπου 4.500 εργαζομένους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank), ενώ τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο και για δεύτερο κύμα αποχωρήσεων στο μέλλον. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν θα πραγματοποιήσουν νέες προσλήψεις ούτως ώστε το προσωπικό τους να μειωθεί περαιτέρω και λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με «Τα Νέα» κοινός τόπος στα προγράμματα που ετοιμάζουν οι τράπεζες είναι η πλήρης αποζημίωση του προσωπικού αλλά και μια σειρά από οικονομικά κίνητρα, ανάλογα με την προϋπηρεσία των εργαζομένων, τα χρόνια που απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση αλλά και με βάση κοινωνικά κριτήρια.

«Ψαλίδι» και στα καταστήματα

Πέρα από τους εργαζομένους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες μείωσης των υποκαταστημάτων τους, φιλοδοξώντας να κλείσουν ή να συγχωνεύσουν τουλάχιστον 350 από τα συνολικά 3.450 που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Και πάλι πρόκειται για το πρώτο κύμα, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση των τραπεζών, ύστερα από την οποία θα προκύψουν οι πραγματικές ανάγκες ως προς το δίκτυο των υποκαταστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, «όσο διαρκεί η ύφεση και οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έχουν πέσει στο ναδίρ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να έχουμε τόσο μεγάλο δίκτυο καταστημάτων». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μετά το μπαράζ των συγχωνεύσεων, υπάρχουν τράπεζες με δύο ή και τρία υποκαταστήματα σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο, τα οποία νομοτελειακά θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης