Μεγαλογιατροί, δικηγόροι και γιατροί φιγουράρουν ψηλά στη λίστα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα διεξάγονται σαρωτικοί φορολογικοί έλεγχοι των περιουσιακών τους στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνδρες του ΥΠΟΙΚ έβαλαν στο μικροσκόπιό τους πολυτελή ακίνητα, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα που είχαν κατατεθεί από δεκάδες πρόσωπα σε τράπεζες του εξωτερικού κατά την τριετία 2010-2013. Το «σπάσιμο» της λίστας Λαγκάρντ και η κατανομή των ελέγχων σε όλες τις μεγάλες εφορίες βοήθησε το ΣΔΟΕ να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του, καθώς τους πρώτες μήνες μετά την εμφάνιση της περιβόητης λίστας ο «φόρτος» εργασίας και η έλλειψη προσωπικού λειτουργούσαν ανασταλτικά.

Όπως έγινε γνωστό, την υψηλή εποπτεία της λίστας αναλαμβάνουν πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς (αντεισαγγελείς Εφετών) Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης ενώ ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει την καθημερινή εποπτεία και ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων.

Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr εντός της εβδομάδας θα υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά τους φακέλους-φωτιά που αναμένεται να κλείσουν με την επιβολή υψηλών προστίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι

Εν τω μεταξύ με αμείωτη ένταση πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από στελέχη του ΣΔΟΕ στην ακίνητη περιουσία και τα εισοδήματα γνωστών γιατρών και δικηγόρων. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός πως έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις φοροδιαφυγής ακόμα και σε… ποινικολόγους.

Οι ελεγκτές διασταυρώνουν στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι, τα εισοδήματα που δήλωσαν τα τελευταία 10 χρόνια και τα ποσά που υπάρχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Απώτερος στόχος είναι να εντοπιστούν υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σε μια τέτοια περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει μεταξύ άλλων και γνωστοί καθηγητές Πανεπιστημίων, οι οποίοι βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές στην επικαιρότητα. Ήδη έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις με πολυτελή σπίτια… φαντάσματα τόσο στο νομό Αττικής όσο και σε «κοσμικά» νησιά (Μύκονος, Πάρος, Κέα), εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα με πολλά μηδενικά σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2010 έως το 2013.

Στελέχη του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν πολλαπλούς ελέγχους σε γνωστά δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της περιφέρειας, συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν όταν θα κληθούν φορολογούμενοι να δικαιολογήσουν «σκοτεινά» σημεία στην περιουσιακή τους κατάσταση. Σε κάποιες περιπτώσεις η φοροδιαφυγή φθάνει μέχρι και τα 10 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός από το αδίκημα της φοροδιαφυγής υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι δικηγόροι να δικαστούν ακόμα και για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης