Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν δύο νέα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα υποδομής και στήριξης της μικρομεσαίας και της κοινωνικής οικονομίας, όπως γνωστοποίησε, πρόσφατα, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Με το νέο Επενδυτικό Ταμείο Υποδομών θα επιτευχθεί χρηματοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών υποδομών, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτήρια και η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα δοθεί βάρος στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φυσικών προσώπων, καθώς και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο Επενδυτικό Ταμείο Υποδομών, στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων για έργα υποδομής με έμφαση στις μεταφορές, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας, η δημιουργία ενός Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών, το οποίο θα εστιάζει σε συνέργειες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είναι ένα επιπλέον μέσο για τη μέγιστη και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ιδιαίτερα σήμερα που η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί την κύρια τροχοπέδη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών.

Το ταμείο θα συσταθεί με διαχειριστή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).Το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από συγχρηματοδοτούμενους πόρους των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με τη συνδρομή των διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. και θα ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω μέσω της μόχλευσης θα προσελκυσθούν πρόσθετοι δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι, ώστε κατ’ αρχάς να διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα ικανοποιητικό αρχικό κεφάλαιο για παρεμβάσεις στους τομείς που αφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης