Με άνοδο έκλεισε ο χρυσός στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών.

Στην αλλαγή της τάσης συνέβαλαν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόοδο στο ζήτημα της Ελλάδας γεγονός που ενίσχυσε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου, ενισχύθηκε 30 σεντς κλείνοντας στα 1.728,4 δολ. η ουγγιά ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως το χαμηλό ημέρας των 1.706,7 δολ.

Το ασήμι Μαρτίου υποχώρησε 3,8 σεντς στα 33,37 δολ. η ουγγιά, η πλατίνα Απριλίου σημείωσε πτώση 12,1 δολ. στα 1.626,1 δολ. ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε 12,95 δολ. κλείνοντας στα 696,6 δολ.

Τέλος, ο χαλκός Μαρτίου υποχώρησε 1,05 σεντς στα 3,791 δολ η λίβρα περιορίζοντας ωστόσο τις απώλειες που το είχαν οδηγήσει έως το χαμηλό των 3,7275 δολ. λόγω των θετικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) η ζήτηση για χρυσό το 2011 διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό με πρωταγωνιστές στην αύξηση της ζήτησης την Ευρώπη, την Ινδία και την Κίνα,

Στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Ελβετία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης χρυσού με φόντο την κλιμάκωση της κρίσης χρέους που ώθησε τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια».

Ενώ η αγορά κοσμημάτων ήταν άκαμπτη, η αγορά επενδύσεων σε χρυσό διογκώθηκε, με ρυθμό 5% σε ετήσια βάση.

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε στους 4.067 τόνους το 2011, αξίας περίπου 206 δισ. δολαρίων –ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε ετήσια βάση τα 200 δισ. δολάρια.

Πηγή:capital
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης