Οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη είναι σήμερα χαμηλές, λόγω της αδύναμης αύξησης της ζήτησης, του υψηλού ακόμη επιπέδου ιδιωτικού χρέους και της εύθραυστης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Μπολόνια.

Η Ευρωζώνη πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα, μαζί με τη στήριξη της ζήτησης, για να αντιμετωπίσει το υψηλό επίπεδο χρέους και την εύθραυστη εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμης σημασίας για τον σκοπό αυτό» τόνισε ο Ντράγκι και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι σε ορισμένες χώρες, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να εμποδίζει μία ισχυρότερη αύξηση των πιστώσεων. Αυτά εξηγούν γιατί η διευκόλυνση μίας λύσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων για την αποκατάσταση των παραγωγικών επενδύσεων».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο της (σ.σ.: που είναι λίγο κάτω από το 2%) χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της στις αρχές του μήνα για τη νομισματική πολιτική.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2014 έχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει πιο χαλαρή την πολιτική της, εάν αυτό χρειασθεί για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου της για τη σταθερότητα των τιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να εγγυάται τη μακροχρόνια ευημερία. «Για να υπάρξει μία διαρθρωτική ανάκαμψη δεν πρέπει να αυξηθεί μόνο ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και ο δυνητικός» επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι το «κλειδί» για αυτό είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης