Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Bernanke, που άλλαξαν την εικόνα των αγορών, η προσοχή σήμερα «περνά» και πάλι στην Ευρωζώνη με σωρεία δηλώσεων για τον βαθμό επέκτασης των μηχανισμών στήριξης. Την τιμητική της έχει και η Ισπανία μετά και τις δημοπρασίες έντοκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα με πιο «τσιμπημένο» κόστος δανεισμού και χαμηλότερη κάλυψη σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες δημοπρασίες.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ισπανίας έκανε λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας και πάλι το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μίλησε για δύσκολο πρώτο εξάμηνο και πιθανότητα σταθεροποίησης το δεύτερο μισό του 2012. Όλα αυτά αποκτούν σημασία, καθώς στο τέλος της εβδομάδας ψηφίζεται ο προϋπολογισμός για το 2012. Σήμερα ανεβαίνουν οι αποδόσεις στα ισπανικά 10ετή ομόλογα, αν και παραμένουν κάτω από τα υψηλά του Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τέλος της εβδομάδας, ο ΟΟΣΑ έθιξε την ανάγκη να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό «τείχος προστασίας» στα 1 τρισ. ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Gurria ανέφερε ότι και η ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκαστεί να επεκτείνει τα έκτακτα μέτρα στήριξης, καθώς οι προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν αβέβαιες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ χθες, με τη συνδρομή των δηλώσεων Bernanke περί «απεριόριστης στήριξης της αγοράς εργασίας», κατάφερε να σπάσει την αντίσταση στα 1,3300 δολάρια, ενώ σήμερα κινείται κοντά στο 1,3350, επίπεδο που αν τελικά ξεπεράσει θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τα 1,3500 δολάρια. Η χθεσινή δυναμική, πάντως, δεν διατηρείται κι ενώ εκκρεμούν αρκετά «ανοιχτά» θέματα στην Ευρωζώνη (μηχανισμοί στήριξης, Ισπανία). Πιθανό κίνητρο για μια μεγαλύτερη μεταβολή θα δώσουν στη συνέχεια οι οικονομικές ανακοινώσεις στις Η.Π.Α. (με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να ξεχωρίζει) και ίσως και ο τρίτος γύρος ομιλιών του Bernanke στο Πανεπιστήμιο George Washington.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στερλίνα επιχείρησε να δοκιμάσει νωρίτερα το 1,6000 έναντι του δολαρίου, χωρίς επιτυχία, ενώ διαπραγματεύεται σε υψηλά 4,5 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι χθες το βρετανικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια ανοδική αντίδραση σε διάστημα μιας εβδομάδας, διασπώντας την αντίσταση στα 1,5924 δολάρια.

Πηγή: FXCM

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Η κρίση χρέους δεν αποτελεί παρελθόν
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012, 13:18

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης