Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθετη πτώση 10,58% καταγράφει αυτήν την ώρα (13.27) ο Γενικός Δείκτης Τιμών, κινούμενος στις 925,58 μονάδες, καθώς οι επενδυτές δείχνουν επηρεασμένοι από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η δυναμική επαναφορά του πολιτικού ρίσκου στην ελληνική οικονομία επηρεάζει τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΗ «βουτιά» οφείλεται, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, στη δυναμική επαναφορά του πολιτικού ρίσκου στην ελληνική οικονομία. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου (απαιτούνται 200 «ναι»), η δεύτερη στις 23 (πάλι για 200 «ναι») και η τρίτη στις 29 (για 180 «ναι»). Στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να προκηρυχτούν εκλογές μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών (8 Ιανουαρίου), οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

 
Με άλλα λόγια, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι όποιες επενδυτικές κινήσεις θα «παγώσουν» τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, με τον Γενικό Δείκτη να μην επανακάμπτει μέχρι τη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού. Αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι επενδυτές, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να κατακρημνίζεται, σπρώχνοντας προς τα πάνω και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία ξεπερνά το 7,6%.

Σκηνικό αποσταθεροποίησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και τα ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο σήμερα για σκηνικό αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση για έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης και ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγήσει την Ελλάδα σε περιδίνηση, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της» επισημαίνεται ενδεικτικά. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον ότι θα «παγώσει» τις επενδύσεις του στην Ελλάδα μέχρι να απομακρυνθεί η πολιτική αβεβαιότητα από τη χώρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Γενικός Δείκτης αντιδρά έμπρακτα στη μεταβλητότητα που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την προεδρική εκλογή. Αντίστοιχο μίνι κραχ καταγράφηκε περίπου στα μέσα του Οκτωβρίου. Τότε τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο είχαν προκαλέσει την «αντίδραση» των αγορών, οι οποίες έδειξαν τη δυσπιστία τους για το πόσο η Ελλάδα μπορεί να σταθεί με τις δικές της δυνάμεις.

Σημαντικές απώλειες

Στις 11.00 το πρωί της Τρίτης η αξία των συναλλαγών ανερχόταν σε 13,46 εκατ. ευρώ επί 13,85 εκατ. τεμαχίων μετοχών που άλλαξαν χέρια. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε αποτελεί το γεγονός πως εκ των 84 μετοχικών τίτλων που κινήθηκαν, μόνον επτά κατέγραφαν κέρδη εκείνη την ώρα, ενώ 71 εμφάνιζαν απώλειες και έξι παρέμεναν αμετάβλητοι, σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης.

Εκ των επιμέρους δεικτών, ο FTSE -που καταγράφει την πορεία μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης- σημείωνε απώλειες 6,99% διαμορφούμενος στις 312,09 μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσίαζε πτώση 7,72% στις 850,38 μονάδες.

Εκ των μετοχικών τίτλων τα υψηλότερα κέρδη σημείωνε η μετοχή της ΕΒΖ (9,67%) και τη σημαντικότερη πτώση ο τίτλος της Νηρεύς (-22,05%).

Διαβάστε επίσης:
Ένεση ρευστότητας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014, 12:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης