Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου κραχ στη Λεωφόρο Αθηνών (σ.σ.: την Τρίτη και την Τετάρτη), όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξία του συνόλου των μετοχών του Χ.Α. βρέθηκε να χάνει ακόμη και με διψήφια ποσοστά, ενώ σοβαρό «πλήγμα» υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχέςΧθες ο Γ.Δ.Τ. έκλεισε με απώλειες 6,8%, οι οποίες είναι οι υψηλότερες από τον Ιούλιο του 2012, ενώ συνολικά το διήμερο οι μετοχές υποχώρησαν κατά 11,5%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008.

Η αξία του συνόλου των μετοχών του Χ.Α. βρέθηκε να χάνει ακόμη και με διψήφια ποσοστά, ενώ σοβαρό «πλήγμα» υπέστησαν οι τραπεζικές μετοχές: η ΕΤΕ σημείωσε πτώση 15,9%, η Αlpha 10,6%, η Πειραιώς 10,6% και η Eurobank 8%.

Η κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου δημιουργεί τριγμούς και στις ευρωαγορές, οι οποίες οδηγήθηκαν σε απώλειες λόγω και των αρνητικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και των αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, χθες, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 2,78%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX «έπεσε» 2,87%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύτηκαν στο 7,85%, σε επίπεδα, δηλαδή, αποτρεπτικά για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κορύφωση της πολιτικής αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εκτός μνημονίου, οδήγησε σε μαζική έξοδο από το ταμπλό μεγάλου αριθμού ξένων funds και στην εκτόξευση των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου. Όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αποδόσεις άνω του 7% λειτούργησαν ως προπομπός προσφυγής σε βοήθεια χρηματοδοτικής στήριξης.

Σημειώνεται, προς αποφυγή παρερμηνείας, ότι οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων μιας χώρας σηματοδοτούν μεγάλη αβεβαιότητα της οικονομίας της, αφού, για να κάνει ελκυστικά στους επενδυτές τα ομόλογά της και άρα να μειώσει το ρίσκο, προσφέρει υψηλές αποδόσεις.

Τι προμηνύει η γενικευμένη πτώση

Η απότομη πτώση του Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στέλνει το μήνυμα των αγορών ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να σταθεί στα πόδια της σε περίπτωση που εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης.

Αυτή, εξάλλου, είναι η αιτία για την οποία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις τους στο Reuters, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει αναθεωρήσει το σχέδιο πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης.

Μετοχή

Πτώση Τετάρτης έναντι Τρίτης

Απώλειες σε κεφαλαιοποίησης (σε ευρώ)

Εθνική Τράπεζα

15,9%

1.236.602.371

Άλφα Τράπεζα

10,6%

817.219.831

Τράπεζα Πειραιώς

10,6%

793.257.363

ΟΠΑΠ

16,1%

526.350.000

ΟΤΕ

8,2%

406.824.823

ΔΕΗ

17,5%

322.480.000

 

Διαβάστε επίσης:
Νέο κραχ στο Χρηματιστήριο

Mίνι κραχ στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης