Εικόνα κατάρρευσης -για δεύτερη συνεχόμενη μέρα- εμφάνισε το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καταγράφηκε πτώση έως και 10%, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει τελικά στις 888,93 μονάδες
(απώλειες 6,25%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχασε και τις 900 μονάδεςΤα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο προκάλεσαν την «αντίδραση» των αγορών, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε ποσοστό 7,78% από τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «κόκκινο» του Γενικού Δείκτη φανερώνει ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, ενώ δεν θεωρούν ότι πιθανό εγχείρημα της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές θα μπορούσε να στεφθεί από επιτυχία.

Στην παραπάνω δραματική κατάσταση έρχονται να προστεθούν τα επερχόμενα stress test των τραπεζών και η αστάθεια που καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, παράγοντες που καθιστούν αμφίβολη την οποιαδήποτε ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατάσταση στο χρηματιστήριο δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί. Και αυτό επειδή η εκλογολογία και η πολιτική αστάθεια αποτρέπει τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές κινήσεις ξένων κεφαλαίων, τα οποία εγκαταλείπουν το ελληνικό ταμπλό.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης δήλωσε μεταξύ άλλων στο zougla.gr ότι «οι πολιτικοί χειρισμοί προηγήθηκαν των οικονομικών δεδομένων».

Ενώ ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας εξηγεί ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της πτώσης του Γενικού Δείκτη Τιμών και επισημαίνει ότι «ο προϋπολογισμός θυμίζει μέρες του 2008».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης