Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κυνήγι των 180 βουλευτών βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που προχώρησε στην αιφνιδιαστική κίνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής υπό την πίεση της τρόικας και των εξελίξεων του Eurogroup. Ήδη, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα, στις 15.00, για να καταλήξουν στο όνομα που θα προτείνουν από κοινού για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κίνηση αιφνιδιασμού αποφασίστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση των Βρυξελλών να δώσουν δίμηνη παράταση του μνημονίου και την άκαμπτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κλειδί οι ανεξάρτητοι βουλευτές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση του προϋπολογισμού έδειξε ότι ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές προσανατολίζονται να υπερψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέλιξη που αναπτέρωσε τις ελπίδες στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή όμως, άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, στους οποίους ήλπιζε η κυβερνητική πλειοψηφία για στήριξη του προτεινόμενου προσώπου, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης ή η Έλενα Κουντουρά, τάσσονται υπέρ του «όχι» στην εκλογή Προέδρου.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αυτά του Παναγιώτη Πικραμένου και του Δημήτρη ΑβραμόπουλουΑπό την ομάδα των «24» έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν πρόεδρο από την παρούσα Βουλή οι εξής: Κώστας Γιοβανόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Πάρις Μουτσινάς, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Καπερνάρος.

Άλλοι ανεξάρτητοι, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης, η Έλενα Κουντουρά, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Ραχήλ Μακρή, έχουν διαμηνύσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι θα καταψηφίσουν.

Η ΔΗΜΑΡ έχει πάρει απόφαση στο συνέδριό της ότι θα καταψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο τρεις από τους βουλευτές της – η Νίκη Φούντα, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Νίκος Τσούκαλης- έχουν υπογράψει το κείμενο των «8», με το οποίο ζητούσαν εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και εκλογές τον Μάιο. Επομένως, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η στάση τους στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Βύρων Πολύδωρας έχει δηλώσει ότι, αν είναι ο 180ος, θα το ξανασκεφτεί.

Ο άνθρωπος που θα διαδεχτεί τον Παπούλια

Tη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε στo MEGA ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη το όνομα με τον Αντώνη Σαμαρά», κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στη σημερινή τους συνάντηση.

Η Σοφία Βούλτεψη διέψευσε, πάντως, ότι θα κάνει σήμερα διάγγελμα ο πρωθυπουργός, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, στα πολιτικά γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει να πέφτουν ονόματα για τον πιθανό διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. Ορισμένα από αυτά είναι:

Παναγιώτης Πικραμένος: ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μετά τον Λουκά Παπαδήμο.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην υπουργός Άμυνας, πρόσωπο που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από ευρεία γκάμα βουλευτών. Να σημειωθεί πως δεν χρειάζεται να παραιτηθεί από τη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου για να είναι υποψήφιος.

Σταύρος Δήμας
: πρώην υπουργός της κυβέρνησης και πρώην επίτροπος. Υπήρξε και ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο αν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι τελικά ο «εκλεκτός», θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει στη θέση του επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης ο Σταύρος Δήμας.

Βασίλης Σκουρής: πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου. Είχε προταθεί και το 2011 από τον Γιώργο Παπανδρέου ως υποψήφιος πρωθυπουργός, κάτι το οποίο φέρεται να αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βγει στο προσκήνιο το όνομα του Λουκά Παπαδήμου.

Κώστας Καραμανλής: στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό το όνομά του, όμως ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δηλώνει ότι δεν τον εδιαφέρει το αξίωμα ούτε καν οι αυξημένες αρμοδιότητες και η απευθείας εκλογή από τον λαό.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι άλλοι. Ο Νίκος Σηφουνάκης τον πρότεινε από το βήμα της Βουλής, ενώ η Κατερίνα Μάρκου ζήτησε για το ύπατο αξίωμα τη Μαριέττα Γιαννάκου και τον Παρασκευά Αυγερινό. Επίσης, έχουν κατά καιρούς ακουστεί τα ονόματα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, της πρώην επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη ακόμα και της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ. Ο Φώτης Κουβέλης έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να είναι αυτός που θα διαδεχτεί τον Παπούλια.

Πρόεδρος, γένους θηλυκού;

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ακούγεται έντονα ότι ίσως ήρθε η ώρα για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι γένους θηλυκούΠρος αυτήν την κατεύθυνση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε αναφέρει πρόσφατα ότι «δεν μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε μια άξια ή έναν άξιο υποψήφιο».

«Πιστεύω βαθιά ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή. Πρέπει, όμως, να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ στη Φθιώτιδα, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για τα 40 χρόνια του κόμματος.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και οι βουλευτές που είναι ταλαντευόμενοι υπολογίζουν πολύ τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν με μεγάλα ποσοστά τη θέληση του λαού να προκύψει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή» ανέφερε.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την προεδρική εκλογή

Βάσει του καταστατικού χάρτη της χώρας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα (23/12). Και σε αυτήν την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι, τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία (29/12). Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180. Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε έπειτα από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης