Toυ Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο μήνες παράταση στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας και επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα από αύριο στην Αθήνα, είναι τα κατ’ αρχήν σημεία συμφωνίας της κυβέρνησης με το Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Τη δίμηνη παράταση επιβεβαίωναν πηγές και στην Αθήνα ενώ εκτιμάται ότι στο EuroWorkingGroup της επόμενης Πέμπτης θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

H εξέλιξη αυτή συνιστά ένα πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ΤρόικαΣύμφωνα με πληροφορίες και εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, η Ελλάδα δεν δέχθηκε την πρόταση για εξάμηνη παράταση και υπήρξε συμφωνία να υπάρξει τεχνική παράταση το πολύ μέχρι τον Φεβρουάριο. Πηγές του Yπουργείου Οικονομικων υποστηρίζουν ότι δεν δώσαμε τη συγκατάθεσή μας σε νέα μέτρα οριζόντιων περικοπών, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό σε ποιο επίπεδο φτάνουν οι παρεμβάσεις που ζητούν οι πιστωτές μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή του ΥΠΟΙΚ, σχολίασε ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα. «Επιτέλους ξεμπλόκαρε η διαπραγμάτευση. Είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά μας βγάζει από το αδιέξοδο και επιτρέπει να μπούμε προς την τελική ευθεία».

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν και από την επίσημη ενημέρωση, τότε είναι πολύ πιθανό να μπει μπροστά το Plan B του Μαξίμου δηλαδή η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψηφοφορίες να ξεκινούν ακόμη και την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, όπως έγραφε νωρίτερα το zougla.gr.

Tο ανακοινωθέν τoυ Eurogroup για την Ελλάδα

«Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Η βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις σημαντικές προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει οι αρχές και οι πολίτες της χώρας. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος στην μεταστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ωστόσο, σημειώνουμε πως παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί ως τις αρχές του 2015, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF.

Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα ήταν θετικά διακείμενο σε ένα αίτημα της Ελλάδα για τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος του ΕFSF κατά δύο μήνες. To Εurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να ετοιμάσουν μια πραγματολογική έκθεση για την κατάσταση της τρέχουσας αξιολόγησης και έδωσε εντολή στο EWG να δώσει αναφορά στα κράτη μέλη ώστε να αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας (Master Financial Facility Agreement) από το Συμβούλιο του EFSF ως το τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις πριν το τέλος του έτους.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ικανοποιώντας πλήρως τους στόχους του προγράμματος.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν θετικά διακείμενα στην χορήγηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ΕCCL) από τον ESM, αν ζητούσε κάτι τέτοιο η Ελλάδα και υπό τον όρο ότι θα είχαν ολοκληρωθεί τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν, θα συνεχιζόταν η εμπλοκή του ΔΝΤ και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών».

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Ελλάδα και Κύπρος σημειώνουν πρόοδο αλλά…, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014, 17:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης