του Φώτη Τριάρχη

Πρώτα τα μέτρα και μετά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το σκεπτικό της επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών που μελετά η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για τον χρονικό ορίζοντα, καθώς άλλοι υποστηρίζουν μετά τις γιορτές, άλλοι – όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος – άμεσα, πριν τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο στο μέγαρο Μαξίμου συζητούνται τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης. Το Eurogroup που συνεδριάζει από το πρωί, θα βαρύνει στις τελικές αποφάσεις καθώς μέριμνα του Πρωθυπουργού είναι να κλείσει προηγουμένως η συμφωνία με τους δανειστές. Οι πληροφορίες που θέλουν τα αναβαθμισμένα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να επιστρέφουν ίσως και αύριο, φαίνεται ότι θα παίξουν επίσης τον ρόλο στην τελική απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

Όσοι προκρίνουν άμεσα, την άλλη εβδομάδα, την εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου επιχειρηματολογούν ότι «η χώρα κερδίζει ένα μήνα αβεβαιότητας». Σύμφωνα με αυτούς, εφόσον καταλήξει η κυβέρνηση στη συμφωνία με τους τροϊκανούς, αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να ξεκνήσει η πρώτη ψηφοφορία την άλλη Δευτέρα 15/12. Σ’ αυτή απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Η επόμενη θα γίνει σε 5 μέρες, στις 20 Δεκεμβρίου και η τελευταία που απαιτεί πλειοψηφία 180, στις 27 Δεκεμβρίου καθώς μεσολαβούν Χριστούγεννα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για πρόεδρο υπό την αβεβαιότητα των μέτρων για τα οποία, πάντως, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης