Του Φώτη Τριάρχη

Σε επίσπευση της προεδρικής εκλογής προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού με 155 ψήφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχές Ιανουαρίου η πιθανή ημερομηνία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup Ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Όπως φάνηκε χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι αποτελεί προτεραιότητά του η εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Παιδείας (σ.σ.: και συνταγματολόγος) Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την 7η Ιανουαρίου ως την καλύτερη ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το Μαξίμου και ο πρόεδρος της Βουλής προκρίνουν την 12η Ιανουαρίου, ώστε να ακολουθήσουν κι άλλες δύο ψηφοφορίες -ανά πενθήμερο-, με την τρίτη να απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί αυτή, τότε θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε προς το zougla.gr πως δεν υπάρχει το σενάριο για έναρξη των διαδικασιών πριν από τις γιορτές, καθώς ακόμη δεν έχει επιστρέψει καν η τρόικα.

Βασικό προαπαιτούμενο στους σχεδιασμούς Σαμαρά είναι η κατάληξη των συνομιλιών με τους τροϊκανούς.

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό Eurogroup θα κρίνει πολλά για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης