Σε συμφωνία για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης, ύψους 12 – 15 δισ. ευρώ, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της χαλάρωσης του πλαισίου που διέπει τον δανεισμό των συστημικών τραπεζών, κατέληξαν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
H μείωση του «κουρέματος» που επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ θα προσφέρει ρευστότητα 12 – 15 δισ. ευρώΕιδικότερα, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του «κουρέματος» που επιβάλλει στα ομόλογα τα οποία χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η επακόλουθη αύξηση της δυναμικής του χαρτοφυλακίου τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ υποχώρησε κατά 2 δισ., στα 42,6 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση-ανάσα που θα βοηθήσει, μερικώς, στην απορρόφηση των κραδασμών από τη συνεχή «βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου κραχ στη Λεωφόρο Αθηνών (σ.σ.: την Τρίτη και την Τετάρτη), όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 10%.

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ χάθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου κραχ στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΗ απόφαση προβλέπει τον περιορισμό στο ύψος της απομείωσης που επιβάλλεται στους τίτλους (ομόλογα) οι οποίοι δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για την εκταμίευση χρημάτων από την ΕΚΤ. Η μείωση του «κουρέματος» φέρνει πρόσθετη ρευστότητα, ωστόσο ερώτημα παραμένει πόσα από αυτά τα επιπλέον χρήματα θα πέσουν στην πραγματική αγορά. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία έμμεση αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό σύστημα, η οποία αυξάνει τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ, όμως δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για άμεση αξιοποίησή της προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση Ντράγκι φανερώνει την ξεκάθαρη πρόθεση της Ευρωζώνης να στηρίξει τόσο τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο όσο και την ελληνική οικονομία, σε μια χρονική συγκυρία όπου παρατηρείται σημαντική πτώση των τιμών των κρατικών τίτλων της χώρας, που λειτουργούν ως ενέχυρο για τη λήψη δανείων από τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους.

Διαβάστε επίσης:
Χάθηκαν 5 δις σε δύο μέρες, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014, 10:57

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέο κραχ στο Χρηματιστήριο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014, 15:49

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης