Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο ύψους 731 εκατ. δολαρίων στην Microsoft για την αθέτηση της δέσμευσης της να παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέγουν μεταξύ εναλλακτικών προγραμμάτων περιήγησης (τους γνωστούς browsers).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αμερικανική εταιρεία παραβίασε τη νομικά δεσμευτική της υποχρέωση να παρέχει στους χρήστες των προϊόντων της τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφόρων browsers και όχι την προεπιλογή του Internet Explorer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν προέβη σε έρευνα για να διαπιστώσει εάν η Microsoft προχώρησε στην εκπλήρωση των νομικών της υποχρεώσεων στα νέα προγράμματα λογισμικού που κυκλοφόρησαν το διάστημα Μάιος 2011-Ιούλιος 2012, τα οποία και χρησιμοποιούν 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν έπραξε τις δεσμεύσεις της.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε σε θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε: «Οι νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις για τις πρακτικές αντιτράστ παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική επιβολής των κανονισμών» και συνέχισε λέγοντας: «Η αδυναμία συμμόρφωσης συνιστά πολύ σοβαρή παράβαση και πρέπει να επιβάλλονται ανάλογες κυρώσεις».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κομισιόν προχωρά σε επιβολή προστίμου σε εταιρεία επειδή δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο των κανονισμών αντιτράστ, το ύψος του οποίου φθάνει στο 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της. Αν και δεν θεωρείται υψηλό, εντούτοις πιστεύεται πως θα λειτουργήσει παραδειγματικά και για τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν προβεί σε ανάλογες δεσμεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κοντός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης