Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες, αποτυπώνοντας την ευφορία που προκάλεσαν τα καθησυχαστικά σχόλια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) σχετικά με το χρόνο της πρώτης αύξησης του βασικού της επιτοκίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,69% στις 17.356,87 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,12% στις 4.644,31 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 2,04% στις 2.012,89 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση που ακολούθησε την διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής της Fed, η οποία επισημαίνει ότι θα υπάρξει η σχετική «υπομονή» εωσότου η οικονομία σταθεροποιηθεί.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη ο ενεργειακός κλάδος, μετά την ανάκαμψη του πετρελαίου. Η Noble Energy κέρδισε 7%, η Nabors Industries βρέθηκε στο +6,4%, η Newfield Exploration ενισχύθηκε κατά 6,4% και η Transocean έκλεισε στο +5,9%. Κέρδη άνω του 2,9% σημείωσαν οι Exxon Mobil και Chevron.

Επίσης, η Volcano κέρδισε 53%, καθώς η Royal Philips συμφώνησε να την εξαγοράσει έναντι του ποσού του 1 δισ. δολαρίων. Οι μέτοχοι της Volcano θα λάβουν 18 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, με απώλειες 4,3% έκλεισε η FedEx, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου χρήσης διαμορφώθηκαν στα 2,14 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν τα 2,22 δολάρια. Τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν πάντως κατά 36% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι ετών σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, χάρη στη μεγάλη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Επίσης, διευρύνθηκε ελαφρώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2014, στα 100,3 δισ. δολ., έναντι των 98,4 δισ. δολ. με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το προηγούμενο τρίμηνο. Το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ παρέμεινε στο 2,3%, υποχωρώντας από το υψηλό του 6,5% στα τέλη του 2005.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης