Η πρόοδος που κατεγράφη στα μεγάλα και ευαίσθητα ζητήματα, της ΑΤΑ και του συνταξιοδοτικού, αποτέλεσε το «κλειδί» για την κατάληξη σε συμφωνία για το κυπριακό Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– «πάγωμα» της ΑΤΑ μέχρι το 2016, εν συνεχεία θα αποδίδεται κατά 50% και αυξημένη, εάν το επιτρέπει η ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ σε κακές περιόδους δεν θα δίνεται
– αυξάνεται το όριο αφυπηρέτησης στο 65ο έτος και μετά το 2023 παίρνει τον δρόμο για το 67ο έτος
– οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα μειωθούν κλιμακωτά αρχικά μεταξύ 6,5% και 12,5% και μετά από 9,5% έως 15,5%
– επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης, που αφορά τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και
– θα γίνεται συμψηφισμός συντάξεων και εφάπαξ στη βάση του μέσου μισθού.

Όσον αφορά στο μεγάλο ζήτημα του συνταξιοδοτικού, η κυβέρνηση εξασφάλισε τη διατήρηση της δημόσιας χρηματοδότησης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως και τη φόρμουλα υπολογισμού των βασικών συντάξεων (στη βάση της κίνησης των μισθών και του δείκτη τιμών καταναλωτή), ενώ η Τρόικα επιδίωκε μόνο επί της δεύτερης παραμέτρου, εξέλιξη που θα επηρέαζε το ύψος των χαμηλών συντάξεων.

Η Σ. Χαραλάμπους ενημερώνει τις συντεχνίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ενημερώνει σε συνάντηση που άρχισε στις 09.30 το πρωί την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, για τα όσα διαδραματίστηκαν, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν στα μέρη.

Η κα Χαραλάμπους τόνισε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθούν οι θέσεις που είχε διατυπώσει αρχικά η τρόικα για την ΑΤΑ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις συντάξεις.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, η υπουργός Εργασίας είπε ότι για την ΑΤΑ συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο καλάθι του δείκτη καταναλωτών όλα τα προϊόντα που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η ΑΤΑ να «παγώσει» στο διάστημα που θα υπάρχει μνημόνιο και θα μειωθεί στο 50% σε περιόδους που δεν θα υπάρχει ύφεση και ότι το κράτος θα συνεχίσει να είναι εισφορέας στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για το όριο αφυπηρέτησης συμφωνήθηκε να αυξάνεται κατά έξι μήνες τα επόμενα δύο χρόνια, για να φθάσει στο εξηκοστό πέμπτο. Ακολούθως θα συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής και θα αυξάνεται κατά έξι μήνες κάθε πέντε χρόνια.

Για τις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κα Χαραλάμπους ανέφερε ότι θα υπάρχει πέναλτι για όσους αφυπηρετούν πρόωρα. Σημείωσε ότι η διαμόρφωση της σύνταξης και του εφάπαξ παραμένουν ως έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακολούθως, το εφάπαξ θα φορολογείται, αλλά για τα χρόνια πέραν του 2012 και θα υπάρξει αναλογιστική μείωση στις συντάξεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης