του Κώστα Ιερίδη

Σαρωτικούς ελέγχους σε βυτιοφόρα διανομής και εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης θα πραγματοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, Ευστράτιου Ζαφείρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της ανόδου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ, πωλείται ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσηςΑναλυτικά, το έγγραφο αναφέρει ότι: «δεδομένου ότι από 15/10/2016 ξεκίνησε η περίοδος διακίνησης και διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, τόσο για την προστασία του καταναλωτικού κοινού από τυχόν ελλιπείς παραδόσεις όσο και για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, παρακαλείστε όπως μεριμνήσετε για τη διενέργεια ελέγχων σε βυτιοφόρα διανομής και σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης της περιοχής σας, καθ’ όλη την περίοδο διάθεσης, ιδιαιτέρως δε κατά το πρώτο διάστημα, κατά το οποίο σημειώνεται και ο μεγαλύτερος όγκος παραδόσεων.

»Παράλληλα, για τους ίδιους, ως άνω, λόγους, παρακαλείστε να εντείνετε τους διενεργούμενους από τις υπηρεσίες σας ελέγχους στα συστήματα μέτρησης καυσίμων στα πρατήρια, ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του ν. 4177/2013, των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ και των διατάξεων των συστημάτων εισροών-εκροών».

Η τιμή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της ανόδου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ, πωλείται ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή του να διαμορφώνεται περίπου στα 92 λεπτά το λίτρο. Γι’ αυτό οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο η σχετική εφαρμογή στο Τaxisnet όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις δεν έχει ακόμη ανοίξει. Πάντως, η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος Μαΐου του 2017.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

-Άγαμοι με εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000.

-Έγγαμοι χωρίς παιδί με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

-Έγγαμοι με 1 παιδί με εισόδημα έως 22.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

-Έγγαμοι με 2 παιδιά με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

-Έγγαμοι με 3 παιδιά και άνω με εισόδημα έως 26.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

-Μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 22.000 ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

  • στα 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας – στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου
  • στα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στη Β’ ζώνη, όπου εντάσσονται οι Νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής – στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας
  • στα 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στη Γ’ ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου – στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας
  • στα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στη Δ’ ζώνη, όπου ανήκουν οι Νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης