Σε μία άνευ προηγουμένου απόφαση, το ΙΚΑ απαιτεί αιφνιδιαστικά από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να πληρώσουν ένα έκτακτο χαράτσι για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ένα e-mail, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητεί μαζί με τις εισφορές του Οκτωβρίου, το ποσό των 20 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολούσαν τον… περασμένο Αύγουστο! Μάλιστα το ΙΚΑ σπεύδει να διευκρινίσει με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, πως η είσπραξη της συγκεκριμένης εισφοράς δεν θα ανατρέξει στα δύο προηγούμενα έτη 2011 και 2012.

Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Οι εργοδότες ενημερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος που εστάλη στον διαδικτυακό τους λογαριασμό μέσω του οποίου αποστέλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Όσοι όμως ήδη είχαν υποβάλλει για αυτόν τον μήνα θα μπορούσαν εύκολα να μην προσπεράσουν την ειδοποίηση του ΙΚΑ και να κληθούν τον επόμενο μήνα –εκτός από το χαράτσι- να πληρώσουν και τις προσαυξήσεις.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων και εστίασης οι οποίοι δραστηριοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι για υπαλλήλους οι οποίοι απασχολούνται για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ τους υπόλοιπους μήνες οι εν λόγω επιχειρήσεις υπολειτουργούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο email που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις περιλαμβάνονται:

– To πλήθος των απασχολουμένων για τους οποίους υφίσταται υποχρέωση καταβολής του ποσού των 20 ευρώ.
– Το συνολικό ποσό που οφείλεται.
– Και ότι το ποσό αυτό, για το τρέχον έτος, θα πρέπει να καταβληθεί χωρίς επιβαρύνσεις μέχρι την 29/11/2013.

Μη καταβολή του ποσού ή καταβολή μετά την ανωτέρω προθεσμία θα επιφέρει την εφαρμογή των διατάξεων για τον καταλογισμό και την αναγκαστική είσπραξη με τις προβλεπόμενες επιβαρύνσεις.

Η είσπραξη της εργοδοτικής εισφοράς θα γίνει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΔΙΑΣ όπως ακριβώς και οι τρέχουσες εισφορές.

Το νέο αυτό «χαράτσι» που καταβάλλεται εφάπαξ αντιστοιχεί στην εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που μετά την κατάργηση της εργοδοτικής εισφορές υπέρ ΟΕΚ εφαρμόστηκε για το σύνολο των εργοδοτών και για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούσαν κατά τον μήνα Αύγουστο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης