Του Φώτη Τριάρχη

Oι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και αναζητεί τρόπους πρόσβασης σε αυτούς. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη με κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για διεθνή οικονομικά θέματα, Jacques de Watteville.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελβετικές αρχές «εξέφρασαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία». Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση μάλιστα, μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να μην χαθεί χρόνος και να αξιοποιήσουν τις φορολογικές τους αρχές προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι σε νέα τους συνάντηση μετά το Πάσχα, θα εξειδικευτούν οι τρόποι με τους οποίους οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις σε Ελβετικές τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης τόνισαν την ανάγκη «επανεκκίνησης της συνεργασίας» μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας και ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης κι ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των δύο χωρών. Τέλος, στη συνάντηση αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Έσοδα 15 δισ. ευρώ αν φορολογηθούν οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία
Eλβετία: Η Ελλάδα αδιαφορεί για τις καταθέσεις των φοροφυγάδων
Στα… αζήτητα 800 δισ. στην Ελβετία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης