Το ευρώ συνεχίζει να επωφελείται σήμερα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του σχεδίου αγοράς ομολόγων OMT (Outright Monetary Transactions) από τον Mario Draghi, το οποίο έχει οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων.

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 6% για πρώτη φορά από τις 25 Μαΐου, δείχνοντας τον θετικό αντίκτυπο των ενεργειών του προέδρου της ΕΚΤ, τουλάχιστον προς το παρόν. Ως προς το EURUSD, αναλυτές έχουν εκλάβει ως θετικό βήμα για την ισοτιμία αυτήν την απόφαση, αν και πολλοί κρίνουν πρόωρη μια αξιολόγησή της, πόσο μάλλον μια νίκη του Mario Draghi. Στο στρατόπεδο των αισιόδοξων, η Morgan Stanley εκτιμά ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για το 1,3000, ειδικά αν η ισοτιμία περάσει πάνω από το 1,2750.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επόμενη σημαντική ανακοίνωση είναι η μεταβολή των θέσεων απασχόλησης NFP που περιμένουμε σήμερα στις ΗΠΑ, η οποία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σημαντική διάσπαση στο EURUSD, κάτι που δεν συνέβη χθες κατά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ. Πριν από λίγο, η ισοτιμία προσέγγισε το 1,2700.

Η στερλίνα ακολούθησε την άνοδο του ευρώ, με την ισοτιμία GBPUSD να ξεπερνά το εμπόδιο στο 1,5950, αν και η δυναμική της στη συνέχεια εξασθένισε, παρά την απρόσμενα μεγάλη άνοδο της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής στη Βρετανία.

Σημαντική είναι η μεταβολή στο ελβετικό φράγκο, με τη μέχρι πρόσφατα «στάσιμη» ισοτιμία EURCHF να ενισχύεται πάνω από το επίπεδο του 1,2100 σε μια ανοδική πορεία, που ξεκίνησε εν μέσω φημών ότι η Τράπεζα της Ελβετίας πρόκειται να αυξήσει το κατώτατο όριο σύνδεσης τους ζεύγους. Πάντως, σήμερα η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης