Η σημερινή συνεδρίαση είναι ενδεικτική της απόπειρας να διαχωρισθούν οι μετοχές σε τραπεζικές και μη, χωρίς η μία ομάδα να παρασύρει την άλλη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτή τη φορά, η πίεση στις τράπεζες περιορίσθηκε μόνο στον κλάδο, ενώ η ζήτηση διοχετεύθηκε σε σημαντικό αριθμό μετοχών που συνδέονται με την παραγωγική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές «απομόνωσαν» την αρνητική εικόνα του γενικού δείκτη στη διαμόρφωση του οποίου έχουν αυξημένη βαρύτητα οι τράπεζες και εστίασαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε σημαντικό μέρος της αγοράς.

Ενδεικτική είναι η αυξημένη ζήτηση για τις μετοχές του ΟΛΠ, καθώς η εισηγμένη ευνοείται ευθέως από την τριπλή συμφωνία μεταξύ των: COSCO, ΤΡΕΝΟΣΕ και Hewlett Packard.

Το άμεσα αντιληπτό όφελος για τον ΟΛΠ, είναι ότι εισπράττει ενοίκιο από την COSCO, το ύψος του οποίου επηρεάζεται από τον όγκο εργασιών που επιτυγχάνει η κινεζική εταιρία στον Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε με υπεραπόδοση 11,60% στα 13,95 ευρώ, ενώ παρέσυρε ανοδικά και τη μετοχή του ΟΛΘ που ενισχύθηκε κατά 7,56% στο κλείσιμο των 15,80 ευρώ.

Αντίθετα, οι τράπεζες δέχθηκα ισχυρές πιέσεις και ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 6,88%.

Η πίεση στον κλάδο επηρέασε το γενικό δείκτη που έκλεισε κατά 0,84% χαμηλότερα στις 788 μονάδες, καθώς και το δείκτη FTSE20 που έκλεισε με απώλειες 2,13%.

Η ουσιαστικά, θετική εικόνα της αγοράς, αποτυπώνεται στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας όπου οι ανοδικές μετοχές (72) υπερτερούν των καθοδικών (52).

Λόγω της αδυναμίας των τραπεζών στις οποίες πραγματοποιείτο έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, περιορίσθηκε αισθητά και ο τζίρος της αγοράς ο οποίος διαμορφώθηκε στα 44,52 εκατ. ευρώ.

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης