Τα παιδιά διαμορφώνουν το σύστημα αξιών τους εσωτερικεύοντας αυτά που ακούν και βλέπουν κυρίως από τους γονείς τους. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προσέχουν πολύ τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και μιλούν στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε άσχημη κουβέντα ή αρνητικό χαρακτηρισμό που λέμε στα παιδιά μας, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε θετικές φράσεις για να διορθωθεί το κακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, όλα αυτά που γράφονται είναι πολύ εύκολα στη θεωρία, αλλά στην καθημερινότητα με τα τεντωμένα νεύρα και την πίεση των υποχρεώσεων, συνήθως εμείς οι γονείς ξεχνάμε όλα αυτά που θα πρέπει να λέμε στα παιδιά μας για να τα κάνουμε να νιώθουν όμορφα και να πιστεύουν στον εαυτό και τις δυνάμεις τους.

Τα παιδιά ξέρουν να συγχωρούν αλλά και οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι με τη συμπεριφορά και τη δράση τους αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους.

Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει συνδεδεμένο με τους γονείς του. Η αίσθηση της ενωμένης οικογένειας, η ασφάλεια και η σιγουριά που αυτή προσφέρει είναι απαραίτητα στοιχεία για τα παιδιά. Καθημερινά θα πρέπει να τονίζετε στο παιδί ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικογένειας και ότι ποτέ δεν θα είναι μόνο του, γιατί εσείς θα είστε δίπλα του. Για να του τονώσετε το αίσθημα της ομαδικότητας καθιερώστε, όσο φορτωμένο κι αν είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα, να κάνετε μία δραστηριότητα μαζί, όπως να πετάτε τα σκουπίδια στον κάδο της ανακύκλωσης, να απλώνετε τα ρούχα ή να πηγαίνετε για ψώνια στο supermarket. Το παιδί έχει ανάγκη να σας νιώσει μαζί του, μην του στερείτε την ευκαιρία να μοιράζεται στιγμές της καθημερινότητάς σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης