Από τη Μαριάννα Λαγουμίδη, Παιδαγωγό, Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία
mlag15@otenet.gr

Λίγες μέρες μένουνε, για να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι θα πάμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε κάποιο δώρο για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ή τα βαφτιστήρια μας. Άραγε, το δώρο του παιδιού είναι δεμένο με την έννοια των Χριστουγέννων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι, ιδιαίτερα τα παιδιά, περιμένουν με λαχτάρα τη μεγάλη αυτή γιορτή! Λένε τα κάλαντα, κερδίζουν χαρτζιλίκι, τρώνε πολλά γλυκά, έχουν σχολικές διακοπές και παίρνουν τα δώρα τους.

Ας το δούμε λίγο πιο βαθιά. Πόσοι μεγάλοι, ιδιαίτερα γονείς, πόσοι δάσκαλοι σκέφτονται το ουσιαστικό νόημα των Χριστουγέννων; Ο γονιός οφείλει να βρει τη διάθεση και το χρόνο για να γεμίσει τη ψυχή του παιδιού του με χαρά και αισιοδοξία, βασισμένα στη γέννηση του Χριστού, στην ενανθρώπισή του. Οι απλές λέξεις που κατανοεί το παιδί κάθε ηλικίας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το γονιό, για να εξηγήσει απλά «τη χαρά από τη γέννηση του θείου Βρέφους».

Η συνέχιση της αφήγησης για τη ζωή του Χριστού θα ακούγεται ως ένα μαγευτικό παραμύθι, σε πολλές ενότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλά σχολεία, οι δάσκαλοι προετοιμάζουν τα μεγαλύτερα παιδιά για το νόημα των Χριστουγέννων. Αλλού δραματοποιούν τα γεγονότα της Γέννησης, υποδυόμενα ρόλους αγάπης σε ανάλογη θεατρική παράσταση… Ηθοποιοί και θεατές νοιώθουν αγαλλίαση, ειρήνη και άλλα ζεστά και ανθρώπινα συναισθήματα.

Υπάρχουν όμως παιδιά, δυστυχώς, που μιλάνε μόνο για καλικάντζαρους, για δώρα, για φαγητά.

Μα, πώς να μην συμβεί αυτό, αφού υπάρχουν γονείς που αγοράζουν έτοιμα τα γλυκά. Αφού δεν τα φτιάχνουν στο σπίτι, λείπει η μυρωδιά από την κανέλα, το βούτυρο, το μαχλέπι! Λίγα μόνο παιδιά γνωρίζουν τα κάλαντα και θέλουν να τα πούνε! Έχει πια μάθει η οικογένεια, να γιορτάζει μόνο όταν περνάνε πλουσιοπάροχα και ανταλλάζουν πανάκριβα δώρα!

Και φτάνουμε στο σημείο να ακούμε τα παιδιά μας να λένε ότι «οι πιο βαρετές μέρες είναι οι μέρες των γιορτών»;

Όμως, υπάρχουν και παιδιά στη σύγχρονη Ελλάδα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, που όχι μόνο δώρα δεν ανταλλάζουν αλλά ακόμη και το φαγητό τους είναι λιγοστό. Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά που πραγματικά περνάνε δύσκολες μέρες.

Κραυγή βοήθειας ακούγεται σιωπηρά, από πολλές πλευρές τις μέρες αυτές. Έχουμε συγκλονιστική αύξηση των αυτοκτονιών στους έφηβους και τους ενήλικες που νοιώθουν αβοήθητοι ή άδειοι-κενοί.

Τα πολυσύνθετα, σημερινά κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα καθορίζουν το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα, την ηθική και την πρόοδο ενηλίκων και παιδιών. Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με θάρρος και ΕΛΠΙΔΑ. Ας πάρουμε παράδειγμα την αποφασιστικότητα της Παναγίας που γέννησε το Χριστό μέσα σε μια σπηλιά, για να τον προφυλλάξει.

Αγάπη, παιχνίδι και φίλους χρειάζεται το παιδί. Η αισιοδοξία και οι στόχοι για το αύριο, δίνουν δύναμη στη ζωή του! Το σχολείο ενισχύει την ψυχική γαλήνη του, ειδικά όταν είναι ίδιες οι ιδέες και οι αρχές με αυτές της οικογένειας. Η συναισθηματική ασφάλεια, η αίσθηση ότι ανήκει κάπου, είναι καθοριστικά συναισθήματα που εδραιώνονται στην παιδική ηλικία.

Τα Χριστούγεννα λειτουργούν ως εφαλτήριο. Η φάτνη, οι βοσκοί, η έρημος συγχρόνως με τα ωσαννά και τη Θεία φύση του Χριστού, δημιουργούν πέπλο οικογενειακής ασφάλειας και εσωτερική δύναμη.

Σας εύχομαι χαρούμενα Χριστούγεννα, με υγεία…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης