Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ παραμένουν οι κυβερνητικοί εταίροι, κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται, πλέον, στο «ραντεβού» των τριών πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα, στις 18:00.

Μετά από επαφές που πραγματοποίησε με τους προέδρους του ΠAΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Δ. Σταμάτης, απερρίφθη εκ μέρους και των δύο, η πρόταση για μεταβατική περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, θα επιχειρήσει να βρει σημείο επαφής για το θέμα της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοικτός να συζητήσει τις προτάσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων και ότι είναι πιθανόν να υπάρξει συμβιβασμός.

Πάντως, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να έχει πρόθεση υπαναχώρησης από την απόφασή του να κλείσει η ΕΡΤ και να αναδιαρθρωθεί. «Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού και δεν θα πάμε σε νέες εκλογές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης, επανέλαβε τη θέση του για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕΒU), Ζαν Πολ Φιλιπό και Ίνγκριντ Ντελτάνρ.

Ο κ. Κουβέλης εμμένει στην άποψή του ότι η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει και να δρομολογηθούν «οι ρυθμίσεις που πράγματι αναδιαρθρώνουν την ΕΡΤ, προκειμένου να υπηρετηθεί η αποτελεσματικότητα, η πολυφωνία, η απομάκρυνση του κομματισμού από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Παράλληλα, «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξαπέλυσε, στη Βουλή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

«Υπακούτε στις εντολές της Τρόικας για τις ανθρωποθυσίες και ταυτόχρονα ετοιμάζεστε να μετατρέψετε την ΕΡΤ σε φερέφωνο που θα παρουσιάζει την κυβερνητική γραμμή», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κριτική, στην οποία απήντησε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης πως η ΕΡΤ δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται «για να βγει διορθωμένη, καθαρή, χωρίς σκάνδαλα».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβερνητικής απόφασης: «Συρρικνώνετε τη δημοκρατία και τη διαπομπεύετε, είστε περήφανος γι αυτό που κάνατε προχτές; Θα μείνετε στην ιστορία για το μαύρο σήμα στη δημόσια τηλεόραση. Η πρακτική σας θυμίζει άλλες εποχές», είπε, «και δεν είναι τυχαίο που σας υποστήριξε μόνο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, η Χρυσή Αυγή».

Απαντώντας στις «βολές» του κ. Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν μας, ούτε η διακοπή μετάδοσης εκπομπών ήταν μία εύκολη απόφαση» και μίλησε για «αναγκαίο και θαρραλέο βήμα».

Για τον τρόπο που επελέγη, ώστε να διενεργηθεί η εξυγίανση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως «μία αλλαγή εν κινήσει δεν θα ήταν εφικτή», υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο της ανάγκης για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την κατάργηση και αναδιοργάνωση 11 οργανισμών, μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης