Ξεπερνούν κάθε όριο οι απαιτήσεις αλλά και το ύφος των δανειστών, οι οποίοι κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έβαλαν στο τραπέζι περικοπές μισθών και συντάξεων, ύψους 9,5 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας, από το πακέτο των 11,7 δις, τα 9,5 θα προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, γεγονός που ελαχιστοποιεί τους ελιγμούς του Υπουργείου Οικονομικών, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να σπεύδει στο υπουργείο για να συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, οι αξιώσεις της τρόικας ανεβαίνουν όσον αφορά στις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, καθώς τίθεται θέμα ακόμα και για μείωση των κατώτερων συντάξεων των 486 ευρώ.

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα» είπε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δήλωσε, ωστόσο, βέβαιος πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.

Η προθεσμία της Τρόικα

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την Κυριακή για να κλείσει το πακέτο των νέων μέτρων, σύμφωνα με όσα διεμήνυσε η τρόικα στην κυβέρνηση.

Τα δεδομένα αυτά ανέλυσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τους οποίους συναντήθηκε αργά το βράδυ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, «αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Άμυνα.

Σημειώνεται ότι αναμένεται και νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σίγουρα πάντως πριν από την Παρασκευή, οπότε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης