«Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία να σώσουμε το ευρώ» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στο Βερολίνο, από κοινού με τον πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κλάους Ερνστ, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ευρώ κινδυνεύει από τη συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε, λειτουργεί καταστροφικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δική μας πρόταση είναι πρόταση σωτηρίας. Η πιθανή εκλογή μας δίνει προοπτική σταθερότητας και όχι μεγαλύτερης αστάθειας από αυτήν που ήδη υπάρχει» δήλωσε και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που επιθυμεί την καταστροφή της Ευρώπης, αντιθέτως, είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, ίσως η μόνη σήμερα που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από διαφορετική στρατηγική.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα αλλάξει τους νόμους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με άλλους, διεκδικώντας «να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα του χρέους και για αλλαγή στρατηγικής». «Θα πάμε με θέσεις και προτάσεις, θα ακούσουμε» υπογράμμισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφής, διευκρίνισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή», διότι, όπως τόνισε, μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα είναι απλή καταιγίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βεβαίως σχεδιάζουμε, αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Δεν πρέπει μέσα από επιμονή ή λάθος να οδηγηθούμε στην καταστροφή» δήλωσε και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει τον λαό για τις θέσεις του αλλά και για τις δυσκολίες.

«Ο δρόμος που καλούμε τον λαό να βαδίσει δεν είναι εύκολος, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Θα τηρήσουμε αυτά που λέμε προεκλογικά. Δεν θα γίνουμε όπως τον κ. Σαμαρά, που άλλα έλεγε πριν, εναντίον του μνημονίου, διέγραψε μάλιστα και στέλεχος για αυτόν τον λόγο και τώρα είναι υπέρμαχος του μνημονίου και το επαναφέρει. Η δύναμή μας είναι η συνέπεια, το γεγονός ότι μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας και ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε στο λάθος, ότι «δεν ήταν κακός ο μάγειρας, αλλά έφταιγε η συνταγή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης και όχι την τιμωρία της.

«Αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η βασική αξία, η Δημοκρατία, ως κύριο συστατικό, ως θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άνοδος της Αριστεράς είναι ευκαιρία προκειμένου οι ηγεσίες να ταρακουνηθούν και να συνειδητοποιήσουν τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο βαδίζουν» υπογράμμισε κατ’ επανάληψη.

Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του, έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της παραοικονομίας, στην ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, αλλά επεσήμανε ότι, για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους Γερμανούς πολίτες, σημείωσε ότι μόνο έτσι θα σταματήσουν κι εκείνοι να ρίχνουν χρήμα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους πίσω.

Επαναφέροντας την πρότασή του για αναπτυξιακά μέτρα, για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, όπως είπε, για την έκδοση ευρωομολόγου και για την απευθείας δανειοδότηση των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτά τα θέματα συζητούνται πλέον και στις Συνόδους της G-8, αλλά εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος σχετικώς με το εάν είναι πιθανό να ληφθούν θετικές αποφάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό για την αλληλεγγύη του και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ λαών ή εθνών, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, επιλέγοντας αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα για τις διακοπές τους και υποσχόμενος «ελληνική ζεστή και ανθρώπινη φιλοξενία».

Ερωτηθείς, δε, για την πρόταση δημοψηφίσματος που φέρεται να υπέβαλε η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη, αλλά τόνισε ότι είναι προφανές ότι «μια από τις δύο πλευρές δεν λέει την αλήθεια». Αν ωστόσο η πρόταση έγινε, πρόκειται -τόνισε- για λάθος.

«Έχουμε Σύνταγμα, διαδικασίες, πολιτικές δυνάμεις. Θα ήταν άλλωστε άστοχο. Η παραμονή στο ευρώ δεν αμφισβητείται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα θα ήταν δεδομένο» ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ότι «ενδεχομένως στη σκέψη της κυρίας Μέρκελ να ήταν η πρόθεση να βοηθήσει τους ομοϊδεάτες της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι όμως θα απενοχοποιείτο πλήρως η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Βερολίνο, συνάντησε ακόμη τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Όπως διευκρίνισε, είχε ζητήσει συναντήσεις με όλα τα κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου και βρίσκεται πάντα στη διάθεση των Χριστιανοδημοκρατών, εάν επιθυμούν επικοινωνία.

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι είναι δικαίωμά της να τηρεί το πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις μόνο με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από τον πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς

Την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και στο κυβερνητικό του πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Κλάους Ερνστ, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΜΠΕ, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού στο Βερολίνο. Ο κ. Ερνστ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που πρότειναν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί για έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να πετύχει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ «λένε ότι πρώτα πρέπει να θέσουμε σε κίνηση τη δική μας οικονομία, για να ενδυναμώσουμε τις δικές μας θέσεις, και έχουν προτάσεις για το πώς θα γίνει αυτό – από την ενεργειακή πολιτική μέχρι και την ενίσχυση του τουρισμού. Είναι ένα δικό τους σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση» δήλωσε ο κ. Ερνστ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης