Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί το σχέδιο που θα αποτρέψει τον εγκλωβισμό περίπου 70.000-80.000 προσφύγων στη χώρα μέσα στον Μάρτιο και 200.000 μέχρι το καλοκαίρι, ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν πως το Μαξίμου εξετάζει ως ύστατο «όπλο» την επιβολή ενδεχόμενου βέτο στην προσπάθεια να επιτύχει την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μετεγκατάστασηςΜε την κατάσταση να παραμένει τραγικά χαοτική και με περίπου 25.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, το Μαξίμου μοιάζει να κυνηγά χίμαιρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται -ακόμη- τρόπους πίεσης προς την Τουρκία, την Ε.Ε. και κράτη του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, ώστε να περιοριστούν οι ροές και να υπάρξουν χερσαίοι δρόμοι διεξόδου προσφύγων και μεταναστών, ενώ παράλληλα αναμένει χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ βάσει του σχεδίου που έχει υποβάλει στην Ε.Ε. για σίτιση, υποδομές και πρόσληψη προσωπικού.

Την ίδια ώρα αναζητούνται υπαίθρια hot spots σε παλιά στρατόπεδα, δημόσιους χώρους, εγκαταλελειμμένα κτήρια για προσωρινή φιλοξενία, ενώ υπάρχουν σκέψεις για ισοκατανομή των προσφυγικών ροών σε όλη τη χώρα.

Τις σκέψεις αυτές διατύπωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ανακοινώνοντας παράλληλα τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με πλοία -εκτός του Πειραιά- και σε άλλα λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ύστατο «όπλο» της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητεί νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, συναίνεση και εθνική ομοψυχία εν όψει της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 7 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν πως το Μαξίμου εξετάζει ως ύστατο «όπλο» την επιβολή ενδεχόμενου βέτο στην προσπάθεια να επιτύχει την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν εάν αυτό θα χρησιμοποιηθεί.

Φωνές της λογικής τόνιζαν, πάντως, ότι σε περίπτωση που στραφεί κατά της Τουρκίας η κυβέρνηση θα είναι σαν να «πυροβολεί τα πόδια της», καθώς σε αντίποινα είναι πιθανό η γείτων χώρα να αφήσει εντελώς ανεξέλεγκτες τις ροές προς την Ελλάδα.

Χαμηλές προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής

Οι προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφή στις 7 Μαρτίου δεν είναι υψηλές. Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιορίσει τις προσφυγικές ροές διεκδικώντας ανταλλάγματα από το Συριακό, που ωστόσο δεν μπορούν να της δώσουν η Ε.Ε. και η Αυστρία.

Οι προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφή στις 7 Μαρτίου δεν είναι υψηλές​

Η Άγκυρα βρίσκει στήριγμα και από χώρες του λεγόμενου σκληρού ευρωπαϊκού μπλοκ και έχει σηκώσει «ανεξάρτητο μπαϊράκι», με βασικό επιχείρημα ότι έχει ήδη δεχθεί περίπου 90.000 πρόσφυγες, την ώρα που άλλα κράτη-μέλη, όπως π.χ. η Γαλλία, δεν έχουν δεχτεί σχεδόν κανέναν. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, και η δήλωση του Αυστριακού καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει απαίτηση από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους την ώρα που δέχθηκε πέρυσι 11.000 αιτηθέντες άσυλο και εμείς 90.000». 

Οι οικονομικές κυρώσεις που πιθανότατα θα επιβληθούν ως «τιμωρία», αλλά και για να δοθούν τα χρήματα σε χώρες που έχουν αναλάβει όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε νέα «ανυπακοή», με απρόβλεπτες και ζοφερές συνέπειες για το μέλλον της Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης