Επίσημη πρόταση για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα το εφιαλτικό σενάριο της στάσης πληρωμών φέρεται να κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η Κομισίον υπέβαλε το αίτημα στον EFSM προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία λόγω αδυναμίας πληρωμής του ομολόγου -ύψους 3,5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ- που λήγει στις 20 ΙουλίουΌπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Κομισιόν υπέβαλε την πρόταση αργά το βράδυ της Τρίτης κρίνοντας ότι ήταν «η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να μην κηρύξει «αθέτηση πληρωμών στο ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ που χρωστάει στην ΕΚΤ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Εάν η Αθήνα δεν πληρώσει το ομόλογο, η ΕΚΤ θα υποχρεωνόταν να διακόψει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης (χρηματοδότηση μέσω ELA) που διατηρούν εν ζωή τον ελληνικό τραπεζικό τομέα», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «είναι η πιο ευρωπαϊκή, πολιτικά και οικονομικά υγιής, άμεσα διαθέσιμη επιλογή» και «χωρίς αυτή, υπάρχει κίνδυνος η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης να μην πετύχει».

Όπως αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη πρόταση θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να συσπειρώσει τους συμμάχους του, αν θέλει να εμποδίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης