Το καμπανάκι που έκρουσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, περί έλλειψη ρευστότητας τον Φεβρουάριο, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΝΤ, επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί λήψης μέτρων -άρα νέο μνημόνιο- περί την άνοιξη.

Οι θεσμοί εκτιμούν ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, θα πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι εναλλακτικές που δεν θα αφήνουν «μετέωρες» τρύπες στον προϋπολογισμό ή που θα αφήνουν στο έλεος της επίτευξης των στόχων με βάση τα σενάρια που προωθεί η κυβέρνηση και τα οποία οι ίδιοι θεωρούν «υπεραισιόδοξα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου θα απαιτήσουν και νέα μέτρα που θα καλύπτουν μετά πάσης βεβαιότητος τις όποιες «τρύπες».

Ντάισελμπλουμ: Μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε θεσμικό επίπεδο «τότε θα ξεκινήσει και ο διάλογος για τη βιωσιμότητα του χρέους, με προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα»Εν μέσω της αξιολόγησης, διεξήχθη το Eurogroup κατά τη διάρκεια του οποίου η ελληνική πλευρά, δεσμεύτηκε αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Την ώρα που τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών διακηρύττουν την επιδίωξή τους για απεμπλοκή​ της Ελλάδας από το Ταμείο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό, ωστόσο κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας λόγο για διευκρινιστικές ερωτήσεις των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, εξήγησε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι. 

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι δεν γνωρίζει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αξιολόγηση, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για ζήτημα μηνών και όχι εβδομάδων, δεδομένου ότι υπάρχει μία σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.

Επανέλαβε επίσης ότι εφόσον οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους τις πληροφορίες που ζήτησαν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και ορισμένα δημοσιονομικά ζητήματα, θα μεταβούν στην Αθήνα.
Τόνισε δε ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να επανέλθει, αρκεί να συμφωνηθούν ορισμένα ζητήματα.



«Καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για τη ρευστότητα

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στάθηκε στο γεγονός πως η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί.

Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.

Σημείωσε δε ότι η κατάσταση της ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο, ενώ στάθηκε στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις.

Δείτε τα όσα δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ:

Μοσκοβισί: Ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος 

Την ανάγκη να υπάρξει ταχεία πρόοδος με αιχμή το ασφαλιστικό υπογράμμισε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να διατεθούν επιπλέον δημοσιονομικά στοιχεία άμεσα προτού αναχωρήσουν για την Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

«Σε αυτό το Eurogroup αναφερθήκαμε στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι εργασίες συνεχίζονται και θέλαμε να δούμε που βρισκόμαστε πριν την αναχώρηση των κλιμακίων για την Αθήνα» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό είναι το πιο λεπτό και ουσιαστικό ζήτημα.

Δείτε τις δηλώσεις Μοσκοβισί:

Κάλεσε σε ταχεία πρόοδο και διατήρηση του καλού κλίματος για τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα να διατηρήσει τον “δρόμο” των μεταρρυθμίσεων -επιτεύχθηκαν πολλά- στόχος η πρώτη αξιολόγηση» είπε ο κ. Μοσκοβισί και ζήτησε να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό.

Επανέλαβε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε εποικοδομητικά για το χρέος και με το ΔΝΤ».

«Η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα»

Λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος, λέγοντας ότι στη συνάντηση που είχε στην Ολλανδία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «επιβεβαίωσε» ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Αθήνα αποδέχεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει» ανέφερε και συμπλήρωσε πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών τότε θα ξεκινήσει και ο «πολιτικός διάλογος» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δείτε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την είσοδό του στο Eurogroup:

Εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «σοβαρή δουλειά» σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και έχει υποβάλει μια «σοβαρή πρόταση».
 
Ο ίδιος συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η ερώτηση-κλειδί που πρέπει τώρα να απαντηθεί είναι αν η πρόταση είναι οικονομικά βιώσιμη, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι η «σειρά των γεγονότων» και επανέλαβε ότι μιλάμε περισσότερο για «μήνες» και όχι για «εβδομάδες».

Σόιμπλε: Να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες εξέφρασε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ενώ σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Οι δηλώσεις Ράις

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και σε χρηματοδοτικό επίπεδο, μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις (συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο) που έχει θέσει, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Τζέρι Ράις.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε» ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους» ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Δείτε στιγμιότυπα από το Eurogroup της Πέμπτης:

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης