Η διεθνής ελίτ της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, των ΜΜΕ και της τέχνης έχουν δώσει ραντεβού στο Νταβός στις 20 Ιανουαρίου.

Σαράντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ελέγχουν τον πλανήτη θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, κεκλεισμένων των θυρών​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας, στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο των Άλπεων, οι ισχυροί του κόσμου θα «δικτυωθούν» στα μυστικά του Industry 4.0 ή αλλιώς «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Σαράντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ελέγχουν τον πλανήτη, πάνω από 2.500 στελέχη επιχειρήσεων που κρατούν στα χέρια τους την παγκόσμια βιομηχανία και τις τεχνολογικές εξελίξεις θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, κεκλεισμένων των θυρών, για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της συγχώνευσης των τεχνολογιών.

Το Νταβός από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου θα θυμίζει φρούριο.

«Αστακός» στα χιόνια

Στρατός, αστυνομία και δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής θα είναι πλήρως ανεπτυγμένες στην περιοχή για την ασφαλή μεταφορά και διαμονή των υψηλών καλεσμένων που θα φθάνουν αεροπορικώς στη Ζυρίχη και θα μεταβαίνουν με ελικόπτερο στο Νταβός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο ερώτημα στο Νταβός είναι ένα και διαχρονικό… παγκόσμια ανάπτυξη ή ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια;Ανάμεσα στα «βαριά» ονόματα που θα παρευρεθούν στο 46ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, οι πρωθυπουργοί του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Επιπλέον, το παρών θα δώσουν τόσο ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας δίπλα του τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί ποτέ στο Νταβός: τους υπουργούς Εξωτερικών Τζον Κέρι, Άμυνας Άστον Κάρτερ, Υγείας Μάθιους Μπέργουελ, Εμπορίου Πένι Πρίτσκερ, Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς καθώς και κυβερνήτες, γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Πόρτα» στη Βόρεια Κορεά μετά την πυρηνική δοκιμή

Η Βόρεια Κορέα, η οποία είχε αποδεχτεί την πρόσκληση μετά από 18 χρόνια, «αποβλήθηκε» από το Φόρουμ. Οι «θετικές ενδείξεις» που έστελνε  το καθεστώς της ασιατικής χώρας «αμαυρώθηκαν» μετά την αμφιλεγόμενη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Έτσι, η πρόσκληση που είχε σταλεί από πέρυσι ακυρώθηκε.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία είχε αποδεχτεί την πρόσκληση μετά από 18 χρόνια, «αποβλήθηκε» από το Φόρουμ​

«Δεν μπορούσαμε να διατηρήσουμε σε ισχύ την πρόσκληση που είχαμε υποβάλει την περασμένη χρονιά για το Φόρουμ του 2016, στα τέλη Ιανουαρίου. Έπειτα από αυτήν τη δοκιμή πληροφορήσαμε τη Βόρεια Κορέα ότι η συμμετοχή της στο Νταβός θα εξαρτηθεί από την επιβολή ή την πιθανότητα νέων κυρώσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της WEF στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση»

Οι παγκόσμιοι προβολείς αυτές τις τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου θα είναι στραμμένοι στο ελβετικό θέρετρο. Η «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» ή «Industry 4.0» αλλάζει τα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη της οικονομίας μέσω της τεχνολογίας, με ταχύτητα και δύναμη που μετατρέπει ολόκληρα συστήματα παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση»Θέσεις εργασίας, εξάπλωση επιχειρήσεων και ανάπτυξη περνούν μέσα από τη συγχώνευση των τεχνολογιών, ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, επηρεάζοντας ακόμη και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις.

«Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα. Στόχος της συνάντησής μας φέτος είναι να αποκτήσουμε ένα κοινό σύστημα αντίληψης» ανέφερε ο 77χρονος Κλάους Σβαμπ, πρόεδρος και ιδρυτής της WEF, ο οποίος αναγνωρίζει πως «η πρόκληση ενέχει και κινδύνους ως προς την ανεργία κυρίως στη μεσαία τάξη».

Το κύριο ερώτημα στο Νταβός είναι ένα και διαχρονικό… παγκόσμια ανάπτυξη ή ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια; Και τίθεται σε μία περίοδο που οι αγορές παραμένουν νευρικές μετά την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Συνάντηση Λαγκάρντ – Τσίπρα για το χρέος

Με τη συζήτηση για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα να παραμένει έντονη, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για το πακέτο στήριξης και το 3ο μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η συνάντηση Λαγκάρντ – Τσίπρα έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Forum στο Νταβός της Ελβετίας​

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι δυο τους πρόκειται να συζητήσουν τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε μια εκ των πηγών που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην ατζέντα των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού με την κα Λαγκάρντ θα βρεθεί και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Ασφαλιστικού.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Forum στο Νταβός της Ελβετίας, ωστόσο ο προγραμματισμός ενδέχεται να αλλάξει, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Θα είναι η πρώτη τετ α τετ συνάντηση από την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια της πρώτης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συμπληρώνει το πρακτορείο Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης